Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων συμμετείχαν στη 2η Ολυμπιακή Εβδομάδα «Ολυμπιακή Παιδεία - Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία τού ΥΠΑΙΘ με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022.
Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη αθλητικές δράσεις και γνωριμία με αθλητές-ολυμπιονίκες, οι οποίοι συνομίλησαν με τα παιδιά για το άθλημά τους, αλλά κυρίως για τις αξίες τού αθλητισμού και τού ευ αγωνίζεσθαι.

Όλη αυτή την εβδομάδα οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τής ΕΘΝ.Ο.Α. και οι εκπαιδευτικοί τού Σχολείου μίλησαν στα παιδιά για τα ολυμπιακά ιδεώδη και την ιστορία των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, για την Ελλάδα και την Αθήνα τού 2004.
Συγκεκριμένα: 
- Οι μαθητές τής Α΄ τάξης γνώρισαν το αρχαίο πένταθλο συμμετέχοντας σε σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων που περιλάμβαναν άθληση και παιχνίδι στην αυλή τού Σχολείου αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.
- Στις Β΄ και Γ΄ τάξεις οι μαθητές παρακολούθησαν ζωντανή διαδικτυακή ξενάγηση στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας-2004. Μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των αγώνων, γνώρισαν τους Έλληνες αθλητές καθώς και τις αξίες τού Ολυμπισμού.
- Οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων συμμετείχαν στην παρουσίαση των συμβόλων τού Ολυμπισμού, όπως είναι η ολυμπιακή φλόγα, ο κότινος, ο όρκος τού αθλητή, οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι. Επίσης συζήτησαν με τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής τού Σχολείου για τις διαχρονικές αξίες που προάγει ο Ολυμπισμός, που είναι η προσπάθεια, η συνεχής βελτίωση, η ευγενής άμιλλα, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η συμμετοχή, η κατανόηση. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου 50μ., τού οποίου οι νικητές τιμήθηκαν με στεφάνι αγριελιάς.
- Ειδικότερα οι μαθητές τής Δ΄ τάξης συμμετείχαν και στο βιωματικό εργαστήριο ζωγραφικής τής Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας με τίτλο «Άπλωσε χρώματα αγάπης στις 5 ηπείρους». Με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Εικαστικών κ. Ευαγγελίας Κανακάκη και με οδηγούς τα χρώματα μπλε και λευκό δημιούργησαν πρωτότυπα, μοναδικά και ευφάνταστα έργα.
- Ακόμη, στο Εργαστήριο Πληροφορικής οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκπαιδευτική δραστηριότητα: το ψηφιακό παιχνίδι Olympic Stickers Book. Μέσα από αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γνώρισαν τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και τις ολυμπιακές αξίες με έναν διασκεδαστικό και ασφαλή τρόπο στο διαδίκτυο. Οι δράσεις κορυφώθηκαν με την μοναδική ευκαιρία και εμπειρία που είχαν τα παιδιά να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν διαδικτυακά με ολυμπιονίκες τής πατρίδας μας.
Ο Γιαννιώτης χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία κ. Στέφανος Ντούσκος κέρδισε τους μικρούς μαθητές καθώς τους περιέγραψε σημαντικές πτυχές τής αθλητικής του ζωής από την παιδική του ηλικία μέχρι την κατάκτηση τού χρυσού μεταλλίου. Τα παιδιά στη συνέχεια έθεσαν τα προσωπικά τους ερωτήματα στον ολυμπιονίκη και εντυπωσιάστηκαν από τις απαντήσεις του, που αφορούσαν στην πειθαρχία και την αφοσίωση σε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως απαιτούνται από τον πρωταθλητισμό.
Τέλος, έκπληκτους από θαυμασμό και συγκινημένους άφησε τους μαθητές η γνωριμία με τον χρυσό παραολυμπιονίκη στίβου στα 100μ. κ. Νάσο Γκαβέλα. Η αφήγηση τής προσωπικής του αθλητικής εμπειρίας και πορείας ήταν για τα παιδιά μάθημα ζωής, παράδειγμα ψυχικού σθένους, δύναμης και αρετής, δίνοντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι με θέληση και πίστη στις προσωπικές μας δυνάμεις μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία που πιθανόν συναντήσουμε στην πορεία τής ζωής.
Όλες τις δράσεις οργάνωσαν και συντόνισαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Χρήστος Κάππης και Χριστιάνα Παππά.