Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 η Διεύθυνση τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων και οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες τής ΦΕ διοργάνωσαν την πρώτη ενημερωτική συνάντηση τής φετινής χρονιάς με  τους γονείς των μαθητών και των μαθητριών τού Νηπιαγωγείου και τού Δημοτικού, με θέμα: «Σημαντικές αλλαγές στην οικογενειακή ζωή. Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά».

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν:

"Το διαζύγιο":
Μύθοι γύρω από το διαζύγιο. Προστατευτικοί παράγοντες
Πώς και πότε να μιλήσουμε στα παιδιά για το διαζύγιο ανάλογα με την ηλικία τους;
Η ενημέρωση των οικείων, συγγενών, δασκάλων
Συγκρουσιακό διαζύγιο.

"Νέοι σύντροφοι":
Ο ερχομός νέου μέλους στην οικογένεια (αδελφάκι/-ια)
Η σημασία τής προετοιμασίας
Τι να προσέξουμε στη συζήτηση με το παιδί;
Πώς διαχειριζόμαστε την έκφραση συναισθημάτων ζήλειας;

"Η απώλεια":
Βασικές αρχές διαχείρισης
Ενημέρωση και συζήτηση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού
Πώς να χειριστούμε πρακτικά ζητήματα

Γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους στην ψυχολόγο των Σχολείων, κ. Ναταλία-Αντιγόνη Τζούμα, να μοιραστούν προσωπικά βιώματα και να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για ζητήματα που τους επηρεάζουν πολύπλευρα.

Συμπέρασμα τής συνάντησης ήταν ότι η ξεκάθαρη και άμεση επικοινωνία γονιού-παιδιού αποτελεί το θεμέλιο των καλών σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

Κοινός παρονομαστής στη συζήτηση όλων των θεμάτων ήταν η σημασία τού να παρέχουμε στα παιδιά πληροφορίες που να ξεκαθαρίζουν τις καταστάσεις, χωρίς να αφήνουν περιθώρια να πλάθουν εκείνα τις δικές τους ιστορίες που μπορεί να είναι μη ρεαλιστικές ή και εν δυνάμει επιζήμιες σε σχέση με αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε τους γονείς για τη συμμετοχή τους.

Η Συμβουλευτική Γονέων θα συνεχιστεί στο Αρσάκειο Δημοτικό Ιωαννίνων καθ’ όλη τη διάρκεια τής χρονιάς, με θέματα που αφορούν στην ψυχική ισορροπία των μαθητών και των μαθητριών μας.

Θα ακολουθήσει κατά τον μήνα Δεκέμβριο η θεματική τής Σεξουαλικής Αγωγής.