Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων επισκέφθηκαν, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ναϊάδες, νύμφες τραγουδούν στού ποταμού την άκρη».

Η αρχαιολόγος κ. Ελένη Βασιλείου αφηγήθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες ένα παραμύθι σχετικό με τη σημασία των ποταμών για την επιβίωση τού ανθρώπου και τη βελτίωση τού βιοτικού του επιπέδου, από την αρχή τής εμφάνισής του επάνω στη Γη.

Το παραμύθι αναφερόταν, συγκεκριμένα, στην περιοχή τής Κόνιτσας και ειδικότερα στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Στη συνέχεια τού προγράμματος τα παιδιά ενημερώθηκαν μέσα από οπτικοακουστικό υλικό τού μουσείου για τη ζωή τού ανθρώπου κατά την παλαιολιθική εποχή και πώς αυτή ευνοήθηκε από την παρουσία τού υδάτινου στοιχείου.
Εντυπωσιάστηκαν, επίσης, από τα οικοδομικά υλικά τής εποχής, τις κροκάλες, τα μαγειρικά σκεύη που ήταν κατασκευασμένα από πηλό, καθώς και τα κουτάλια τού ανθρώπου των σπηλαίων που είχαν φτιαχθεί από κοχύλια!

Διαπίστωσαν με έκπληξη ότι όλα τα υλικά ήταν παρμένα από τα ποτάμια, πράγμα που έβαλε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε σκέψη για την αξία των ποταμών στη ζωή τού ανθρώπου.

Μέσα από την εμπειρία αυτή τα παιδιά κατανόησαν την καθοριστική συμβολή τού υγρού στοιχείου και ιδιαίτερα των ποταμών στη ζωή των ανθρώπων.

Καλλιέργησαν, ακόμη, την κριτική τους σκέψη, γνώρισαν τη γεωγραφία τής περιοχής τής Κόνιτσας, ήρθαν σε επαφή με την ιστορία τής παλαιολιθικής εποχής και έμαθαν τις αρχαίες θεότητες που συνδέονται με το υγρό στοιχείο.