Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου 2023, και σύνθημά τους "Έψαχνα ένα φιλικό χέρι και βρήκα μια πατούσα" οι μαθήτριες και οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων ευαισθητοποιήθηκαν και ευαισθητοποίησαν όλη τη μαθητική κοινότητα σε σχέση με τη φροντίδα και την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στα ζώα.

Αρχικά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μικρό αδέσποτο σκυλάκι, τη Γιάνγκερ, που υιοθέτησε η εικαστικός τού Σχολείου κ. Μαγδαληνή Φιλιπποπούλου και να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τη φροντίδα των ζώων.

Χρησιμοποιώντας ως βασικά εργαλεία τον διάλογο και την αφήγηση προσωπικών βιωμάτων έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Πώς είναι να έχεις στο σπίτι σου ένα κατοικίδιο; Τι ακριβώς χρειάζεται; Ποια είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ζώο και ιδιοκτήτη και πώς ενδυναμώνεται ένας δεσμός αγάπης, πίστης και παντοτινής φιλίας;».

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες έγιναν για λίγο ερευνητές. Δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο διένειμαν στους μαθητές/-τριες όλου τού Σχολείου, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αρχή για τη συλλογή χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τα ζώα (κατοικίδια/αδέσποτα), καθώς και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε, συνέλεξαν στοιχεία και έβγαλαν συμπεράσματα. Ερευνητική μέθοδος, ελληνική γλώσσα, Μαθηματικά, Στατιστική και Πληροφορική συνδυάστηκαν σε μια δράση εκτός τάξης για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων!