Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων επισκέφθηκαν το φυσικό μικτό δάσος, που βρίσκεται στο χωριό Λάζαινα τού Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, και συμμετείχαν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Το Σχολείο τού Δάσους και η εκπαίδευση τού Μικρού Δέντρου».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΚΠΕ Πραμάντων και η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο: «Για το δάσος μαθαίνω, δρω και δημιουργώ», που υλοποιεί η Α΄ τάξη τη φετινή χρονιά στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Οι μαθητές/-τριες μέσω τής επίσκεψης αυτής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη χλωρίδα τής περιοχής, να μελετήσουν τα διάφορα φυλλώματα και τους καρπούς των δέντρων, να παρατηρήσουν τη στρωματογραφία τού εδάφους και να μάθουν να αναγνωρίζουν τα ίχνη των ζώων. Επίσης, μέσα από παιχνίδια ρόλων, κινητικές δραστηριότητες, παραμύθια, τραγούδια, ακόμη και χορούς, έμαθαν για την αξία τής φύσης, τους κινδύνους που διατρέχει, τη διαβίωση στο δάσος και τη διαδικασία τής φωτοσύνθεσης.

Τέλος, η εκδρομή στη φύση δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς παιχνίδι! Οι υπεύθυνες τού ΚΠΕ Πραμάντων κ. Κατερίνα Κατέρη και Χριστίνα Βάσση οργάνωσαν και φέτος για την Α΄ τάξη μοναδικά κινητικά παιχνίδια, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό ψυχαγωγικό ρόλο τής φύσης, η οποία με απλά και ελάχιστα υλικά μπορεί να μας ψυχαγωγήσει με τον καλύτερο τρόπο...

Μέσα, λοιπόν, από την ενεργό, βιωματική μάθηση τα πρωτάκια είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία τού δάσους στη ζωή μας και να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους και τον σεβασμό στη φύση. Πάνω από όλα. όμως, γεύτηκαν την ευφορία, την ηρεμία και την ψυχαγωγία που μπορεί να προσφέρει στον καθένα ένας περίπατος στο δάσος.