Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας και τού εορτασμού τής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου η διευθύντρια τού Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων κ. Ελένη Παπανικολάου, οι δασκάλες κ. Κατερίνα Κονάκη και Αλεξάνδρα Αναγνώστου και οι μαθητές/-τριες τής Δ΄ τάξης υποδέχθηκαν στον χώρο τής Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Ιωαννίνων, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, τη διευθύντρια τής Βιβλιοθήκης τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αριστούλα (Αριέτα) Παπαϊωάννου και τη βιβλιοθηκονόμο κ. Ευδοξία Βαλερά, οι οποίες ταξίδεψαν τους μαθητές μας στον μαγικό κόσμο των βιβλίων και τής γνώσης, αναδεικνύοντας την αξία τής βιβλιοθήκης ως χώρου γνώσης, μάθησης, δημιουργίας και σεβασμού.
Στη συνέχεια ενημέρωσαν τα παιδιά για τις υπηρεσίες τής βιβλιοθήκης, το επάγγελμα τού βιβλιοθηκονόμου, για τη σημασία που έχει η σωστή χρήση τού χώρου μιας Βιβλιοθήκης, τους κανόνες της και πόσο σημαντικό είναι να την σεβόμαστε ως κοινό αγαθό για όλους. Παράλληλα, τόνισαν πόσο σπουδαίο είναι τα για τα ίδια ως μαθητές/-τριες που το Σχολείο τους διαθέτει σχολική βιβλιοθήκη, ο χώρος και η οργάνωση τής οποίας κέρδισε τις εντυπώσεις των δύο κυριών.
Οι ξεχωριστές καλεσμένες κράτησαν για ένα ολόκληρο διδακτικό δίωρο αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών προκαλώντας τις ερωτήσεις τους και συντονίζοντας μια συζήτηση στην οποία τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Τα θέματα που συζητήθηκαν ξεκίνησαν από την εποχή τού Γουτεμβέργιου και έφτασαν μέχρι το τάμπλετ και την Τεχνητή Νοημοσύνη...
Μάλιστα, η κ. Παπαϊωάννου, που επιμελήθηκε την εκπαιδευτική αυτή συνάντηση, καθήλωσε τόσο τα παιδιά όσο και τις εκπαιδευτικούς, όταν παρουσίασε μπροστά τους έναν πολύτιμο θησαυρό τού παρελθόντος, ένα συλλεκτικό τετράγλωσσο λεξικό τού 1757, που τυπώθηκε στη Βενετία και το οποίο ανήκει στην οικογένειά της. Η επαφή με το χαρτί τής εποχής και με τη μορφή και το περιεχόμενο τού συγκεκριμένου παλαίτυπου βιβλίου υπήρξε για τους μαθητές/-τριες ένα μάθημα ιστορίας τής τυπογραφίας από μια πρωτογενή πηγή. Το μάθημα αυτό συμπλήρωσε άλλο ένα συλλεκτικό αντικείμενο της κ. Παπαϊωάννου, μια γραφομηχανή αντίκα που τους ταξίδεψε σε άλλες εποχές.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Παπαϊωάννου για την εξαιρετική μαθητική εμπειρία πουπροσέφερε στους μαθητές/-τριές μας και την κ. Βαλερά για την πολύτιμη συμβολή της, και ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντησή μας στον χώρο τους, στην εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.