Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η Διευθύντρια κ. Ελένη Παπανικολάου και όλες οι δασκάλες των τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων συμμετείχαν, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, σε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Από τις (σύγχρονες) σχολικές γραμματικές στο Πρόγραμμα Σπουδών Γλώσσας: μια νέα πρόταση διδασκαλίας με έμφαση στην ουσία τής γλώσσας» και με εισηγήτρια τη δρα Νέλλη Παππά, φιλόλογο-γλωσσολόγο, Διευθύντρια τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, στην Εστία Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων Πατρών.
Η ημερίδα παραγματοποιήθηκε για τις δασκάλες και τους δασκάλους των Αρσακείων Δημοτικών Πατρών και Ιωαννίνων.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν αρχικά για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών τής Γλώσσας στο Δημοτικό από την κ. Αθηνά Μακροπόδη, Συντονίστρια Ελληνικών των Αρσακείων Δημοτικών τής ΦΕ. Στη συνέχεια η κ. Νέλλη Παππά επικεντρώθηκε στη διδασκαλία τής γραμματικής και τού λεξιλογίου μέσα από τα κείμενα με στοχευμένες αναφορές στη Σχολική Γραμματική Φιλιππάκη 2009/2011 και στη Σχολική Γραμματική Μπαμπινιώτη 2017, που αποτελεί και τον πυλώνα των νέων Προγραμμάτων Σπουδών Γλώσσας τού 2021-22.

Οι επιμορφώσεις αυτές εγκαινιάζουν σειρά επιμορφώσεων για τη διδακτική τής γλώσσας, που σκοπό έχουν τη σύνδεση των Προγραμμάτων Σπουδών τού Δημοτικού με τα Προγράμματα Σπουδών τού Γυμνασίου και τού Λυκείου, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στη διδασκαλία τής γλώσσας, αλλά και στη βαθύτερη κατανόηση τής γραμματικής τής γλώσσας, η οποία συντελεί στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία της.

Ακολούθησε ξενάγηση των εκπαιδευτικών από τους υπεύθυνους στην Εστία Επιστημών Πάτρας, που λειτουργεί στο σχολικό συγκρότημα τού Αρσακείου Πατρών.