Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, δίνοντας έμφαση στο θέμα τής γαστρονομίας και συγκεκριμένα στις ομοιότητες που υπάρχουν στο σχετικό με το φαγητό λεξιλόγιο ανάμεσα στις βασικές ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο Σχολείο (Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) σε συνδυασμό πάντοτε με την ελληνική γλώσσα.
Στο μάθημα των Αγγλικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ειρήνη Οικονόμου, οι μαθητές τής Β΄ τάξης παρουσίασαν ένα σύντομο θεατρικό παιχνίδι ρόλων, υποδυόμενοι Βρετανούς τουρίστες που επισκέφθηκαν το Παρίσι, και οι οποίοι, χωρίς να μιλούν τη γαλλική γλώσσα, καταφέρνουν να συνεννοηθούν και να παραγγείλουν τα φαγητά τής επιλογής τους επιτυχώς, πάντα με μια χιουμοριστική νότα.
Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων αναγνώρισαν  τις ομοιότητες τής γερμανικής γλώσσας με την Ελληνική, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Βασιλικής Τώνη. Συγκεκριμένα, οι μαθητές ανακάλυψαν ότι πολλές λέξεις τής γερμανικής γλώσσας είναι ιστορικά συγγενείς με τα αρχαία Ελληνικά. Επίσης ασχολήθηκαν και με τις λέξεις που αποτελούν αντιδάνεια. Πρόκειται  για λέξεις που αρχικά υιοθετήθηκαν από τις ξένες γλώσσες και στη συνέχεια ξαναπέρασαν στην ελληνική γλώσσα. Με αφορμή την ανακάλυψη αυτή παρουσιάστηκε από δύο μαθητές τής Α΄  τάξης ένα τηλεπαιχνίδι, στο οποίο έπρεπε να ανακαλύψουν ποιες λέξεις των Γερμανικών προέρχονται από την αρχαία Ελληνική.