Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 επισκέφθηκε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων η κ. Άννα Ενεπεκίδου, μουσειολόγος, Διευθύντρια Υπηρεσιών τού Ιδρύματος τής Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο υλοποίησης των εργαστηρίων για το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο.

Η κ. Ενεπεκίδου, ως υπεύθυνη τού εργαστηρίου με τίτλο «Το δικό μου '22» ανέφερε, αρχικά, ιστορικά στοιχεία σχετικά με τους δρόμους τής προσφυγιάς των Μικρασιατών και των Ποντίων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ συνομίλησε και με μαθητές τής Β΄τάξης και εκπαιδευτικούς για τη σημασία και την αξία όσων οι άνθρωποι αυτοί έφεραν στη νέα τους πατρίδα, είτε επρόκειτο για αντικείμενα είτε για συναισθήματα ή για ιδέες.

Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στην ανάλυση τής κεντρικής ιδέας, η οποία συνίσταται στη δημιουργία μιας «πολυμορφικής» έκθεσης από τους μαθητές με εκθέματα που εγείρουν μνήμες για την έλευση και τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και στους τρόπους υλοποίησής της

Στο ίδιο πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί άλλες τρεις συναντήσεις, μέχρι και την τελική παρουσίαση τής έκθεσης στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Λύκεια Εκάλης, στις 3-6 Απριλίου 2023.