Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές τής Γ΄τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη τής Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ) και συνάντησαν τον επίκουρο καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νίκο Αναστασόπουλο, στο πλαίσιο υλοποίησης των εργαστηρίων για το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού».

Ο κ. Αναστασόπουλος, ως υπεύθυνος τού 1ου εργαστηρίου με τίτλο «Πώς γράφουμε Ιστορία;», εισήγαγε τους μαθητές στο θέμα τού συνεδρίου κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη Μικρασιατική καταστροφή τού 1922 και στο προσφυγικό ζήτημα, που προέκυψε από αυτή.

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασόπουλος εξήγησε στους μαθητές τι θεωρείται ιστορική πηγή, ποια είδη πηγών υπάρχουν και πώς γίνεται ο διαχωρισμός αλλά και η προσέγγισή τους.

Τέλος, έδωσε έμφαση στις τοπικές εφημερίδες τής εποχής «Ήπειρος» και «Ελευθερία», που αναφέρονται στην έλευση και την εγκατάσταση των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στον τρόπο που οι μαθητές θα πρέπει να διαχειριστούν το υλικό αυτό, για να γράψουν την ιστορία των προσφύγων στα Ιωάννινα από το 1923 έως το 1926.

Στο ίδιο πλαίσιο έχουν προγραμματιστεί και άλλες δύο συναντήσεις με τον κ. Αναστασόπουλο, μέχρι την τελική παρουσίαση τής έρευνας των μαθητών στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Λύκεια Εκάλης, στις 3-6 Απριλίου 2023.