Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων με κεντρική ομιλήτρια την κ. Μαρία Βλάχου.

Η κ. Βλάχου, απόφοιτος τού 3ου Λυκείου Ιωαννίνων και τού τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει εξειδικευτεί στη Μουσειολογία (University College London, 1994) και την Πολιτιστική Διαχείριση (Kennedy Center for the Performing Arts, 2013) και είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστική διευθύντρια τής Acesso Cultura στην Πορτογαλία, όπου ζει από το 1995.

Στην παρουσίασή της με τίτλο «Εδώ δεν έχουμε ΑμεΑ!: το δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό» αναφέρθηκε στον πολιτισμό ως δημόσιο αγαθό και τόνισε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτόν.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές τής Α΄ και Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων και μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Αρσακείου Λυκείου Ιωαννίνων, οι οποίοι στο τέλος τής παρουσίασης μοιράστηκαν σκέψεις και προβληματισμούς αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ στους σύγχρονους χώρους πολιτισμού.

Παράλληλα, έθεσαν ερωτήματα για τις ικανότητες των ΑμεΑ να υπηρετούν μια τέχνη και τα δικαιώματα που εκπορεύονται από την επιλογή τους αυτή.

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Βλάχου, με την οποία προσδοκούμε πως και στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε περαιτέρω ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα στον χώρο του πολιτισμού.