Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Την Πέμπτη, 19 Απριλίου και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία της Εκάλης το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Σε έναν κόσμο που αλλάζει: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε  με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων (1948-2018) από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ρόλο που η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα γνωρίζει πώς να αγωνίζεται έντιμα για την προάσπισή τους παγκοσμίως. 

Πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights». 

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με ομιλίες του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, της Προέδρου του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ενώ παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Προγράμματος «Speak truth to power» κ. John Heffernan ως εκπροσώπου της Προέδρου του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κ. Kerry Kennedy.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν (ως εισηγήσεις, δρώμενα, poster, εκθέσεις έργων) συνολικά 134 εργασίες που εκπονήθηκαν από τους μαθητές υπό την επίβλεψη 200 περίπου εκπαιδευτικών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν:
  • 950 μαθητές ως εισηγητές από 17 Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων και Τιράνων. Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο Τιράνων συμμετείχε για πρώτη φορά στο Συνέδριο.
  • 6 μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Ίμβρου.
  • 140 μαθητές από 8 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής τα οποία συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία». Πρόκειται για τους μαθητές και καθηγητές του Προτύπου Γενικού Λυκείου Αναβρύτων, Γυμνασίου Αναβύσσου, Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, Κολλεγίου Αθηνών, Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, Νέας Γενιάς Ζηρίδη, 8ου Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Χαλανδρίου.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν 2.300 μαθητές, καθηγητές, γονείς και προσκεκλημένοι.

info panarsakeiako6

Το τίμησαν με την συμμετοχή τους ως Προεδρεύοντες των  Συνεδριών 17 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων: 

  • Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Υπολογιστικών Συστημάτων Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
  • Βασιλεία Αργυράκη, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύντρια Προγράμματος του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Καινοτομία και τα Δίκτυα (Innovation and Networks Executive Agency - ΙΝΕΑ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κριτικός θεάτρου, μεταφραστής
  • Γεώργιος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
  • Βασίλειος Ζήσης, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, εξειδικευμένος στη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Ιωακείμ Μάκης Καμπουρόπουλος, Ιδρυτής και Διευθυντής του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Ίμβρου, Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου
  • Βασιλική Καντζάρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Παντείου Πανεπιστημίου
  • Κωνσταντίνος Κορναράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου
  • Μαρία Σκιαδαρέση, Συγγραφέας
  • Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου
  • Σοφία Τζιτζίκου, Φαρμακοποιός, Απόφοιτος Αρσακείου Ψυχικού, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unicef 
  • Σταύρος Τσακίρης, Σκηνοθέτης
  • Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας και ΝΑ Ευρώπης
  • Σωτήρης Χατζάκης, Σκηνοθέτης
  • Χρυσή Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Δημήτριος Χοτούρας, Δικηγόρος, Δρ. Ν., Καθηγητής στο γαλλικό κολλέγιο I def/Université Paris 13, Μέλος των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε  με μορφή παράλληλων συνεδριών στο Θέατρο, το Αμφιθέατρο Α΄, το Αμφιθέατρο Β΄ και το Σπουδαστήριο της Εκάλης, καθώς και με βιωματικά εργαστήρια και εκθέσεις εικαστικών. Τις συνεδρίες και τα εργαστήρια παρακολούθησαν μαθητές από όλα τα σχολεία της Φ.Ε. και τα φιλοξενούμενα σχολεία, γονείς καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών των σχολείων μας.

Την γενική εποπτεία του Συνεδρίου είχε ο πρόεδρος της Φ.Ε., Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Συμμετείχαν, επίσης, όλα τα μέλη της Εποπτείας (Η Επόπτρια και οι συντονιστές ειδικοτήτων) και της Διοίκησης των Σχολείων (Διευθυντές, Υποδιευθυντές), μέλη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, του Τμήματος Προγραμμάτων Ανάπτυξης, του Τμήματος Απογευματινών Ομίλων και του Τμήματος Μηχανογράφησης της Φ.Ε., καθώς, φυσικά, και το σύνολο του εργατοτεχνικού προσωπικού των Σχολείων μας.

Το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, με τη βαθιά επίδραση που είχε σε όσους συμμετείχαν σε αυτό αλλά και με τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτό από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, αποτελεί μία ακόμη ιδιαίτερα επιτυχημένη παρέμβαση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας.