Ημερολόγιο

Αύγουστος 2020
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 31 1
week 32 2 3 4 5 6 7 8
week 33 9 10 11 12 13 14 15
week 34 16 17 18 19 20 21 22
week 35 23 24 25 26 27 28 29
week 36 30 31

«Μπορεί η τέχνη να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;», «Μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο;», «Μπορώ να διεκδικήσω το δικαίωμα να ασχοληθώ με τη ζωγραφική χωρίς να επηρεάζομαι από τα θέλω των άλλων;». Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που με εφηβικό ενθουσιασμό αλλά και γνήσια αγωνία απηύθυναν οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες κατά την εκδήλωση απονομής βραβείων των 13ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού. Η εκδήλωση. την οποία παρακολούθησαν μαθητές των Αρσακείων Γυμνασίων και Λυκείων Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων, άνοιξε με εισαγωγή από την φιλόλογο τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Μαρία Μπουζινέλου, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα τού εφετινού διαγωνισμού και στον τρόπο με τον οποίο η τέχνη προσφέρει μια νέα «όραση» τού κόσμου. Έναν τρόπο για να «βλέπουμε» με τα μάτια κλειστά όσα μπορούμε αλλά και όσα θέλουμε. Το πρώτο μέρος τής εκδήλωσης αφιερώθηκε στη βράβευση των παιδιών. Τα βραβεία ανακοινώθηκαν από την κ. Ευτυχία Σταματέλλου, φιλόλογο τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης. Οι νικητές παρέλαβαν από τα μέλη τής κριτικής επιτροπής τα βραβεία τους και ως αναμνηστικό δώρο τα ποιήματα τού Κ. Π. Καβάφη και τού Γ. Σεφέρη από τους εκδόσεις "Ίκαρος".

Ακολούθησε η ανάγνωση των ποιημάτων και των διηγημάτων που τιμήθηκαν το πρώτο βραβείο από την ηθοποιό Θάλεια Σταματέλου. Στη συνέχεια τα μέλη τής κριτικής επιτροπής Αντώνης Φωστιέρης, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Νίκος Δαββέτας, Αλέξανδρος Χαντζής, Χρήστος Μποκόρος, Γιώργος Ταξίδης, Μιχάλης Καλογεράκης και Παντελής Καλογεράκης συνομίλησαν με τα παιδιά.
Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάκης Προβατάς, οι προσκεκλημένοι τόνισαν πόσο τυχεροί είναι οι μαθητές που έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια τέτοια εμπειρία στο πλαίσιο των Αγώνων Λόγου και Τέχνης και μίλησαν μαζί τους τόσο για τα μεγάλα ζητήματα που απορρέουν από την τέχνη όσο και για τις προσωπικές τους ανησυχίες. Ζητήματα όπως η αποτυχία, το διαρκές και αδιέξοδο συχνά κυνήγι τής επιτυχίας ή και τής ευτυχίας απέκτησαν μέσα από την οπτική των καλλιτεχνών μια νέα νοηματοδότηση. Η ζωή, λοιπόν, δεν είναι απλώς ένα σύνολο στόχων. Είναι διαρκείς υπερβάσεις, λοξοδρομήσεις, μικρές ή μεγάλες ματαιώσεις. Ευτυχούμε όταν ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας μέσα στον άλλο, όταν ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας «σε έναν κόσμο που αλλάζει εν ροή» και τού οποίου αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι.
Στην ενασχόληση με την τέχνη λογοτέχνες, μουσικοί, σκηνοθέτες συμφώνησαν πως το ταλέντο είναι αποδοτικό, όταν συνδυαστεί με το πάθος, το πείσμα και τη συμμετοχή. Η ολόψυχη συμμετοχή, ακόμα και σε αρνητικές καταστάσεις, όπως αυτή τού πένθους, τροφοδοτεί την έμπνευση και δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την προσωπική βελτίωση, να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο.
Στις εναγώνιες ερωτήσεις των παιδιών για όνειρα που μένουν ανεκπλήρωτα, η ενθαρρυντική άποψη των καλεσμένων ήταν ότι τα ανήσυχα πνεύματα ποτέ δεν εφησυχάζουν και σπανίως ξέρουν τι θέλουν. Αυτό εξάλλου που έχει σημασία για μικρούς και μεγάλους είναι το διαρκές ταξίδι, η προσέγγιση των άλλων με ενσυναίσθηση και η επίγνωση ότι η αλήθεια κρύβεται, ευτυχώς, σε μικρές, ασήμαντες πολλές φορές εκπλήξεις κι αυτό είναι που, τελικά, κάνει τη ζωή συναρπαστική.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες τής Επόπτριας κ. Βασιλικής Παπαπέτρου-Μουρσελά και την παρότρυνσή της προς τους μαθητές να μπαίνουν στο ταξίδι τής ζωής με περιέργεια, φιλομάθεια και «αποσκευές» γεμάτες από τις εμπειρίες που το Σχολείο τούς χαρίζει.

Όλο το υλικό των 13ων ΑΛΟΤΕ θα το βρείτε στο https://alote.arsakeio.gr (ενότητα: Οι 13οι Αγώνες Λόγου και Τέχνης 2019-20)