Ημερολόγιο

Απρίλιος 2021
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 13 1 2 3
week 14 4 5 6 7 8 9 10
week 15 11 12 13 14 15 16 17
week 16 18 19 20 21 22 23 24
week 17 25 26 27 28 29 30

Η Φ.Ε. υπήρξε πρωτοπόρος στην εκπαίδευση των γυναικών. Αρσακειάδες δασκάλες δίδαξαν σε όλη την ΝΑ Μεσόγειο. Γυναίκες Αρσακειάδες πρωτοστάτησαν στο γυναικείο κίνημα και συνέβαλαν στην εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας.

Η πορεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι αδιάσπαστα δεμένη με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της (1836), όλες της οι ενέργειες ενέχουν τον χαρακτήρα της εθνικής προσφοράς. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία εκπαίδευσε δασκάλες για να μορφώσουν τις νεότερες γενιές των Ελληνίδων. Διένειμε δωρεάν βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό σε δήμους, συλλόγους και κοινότητες των απανταχού Ελλήνων. Απέστειλε δασκάλες να στελεχώσουν σχολεία του υπόδουλου ή απόδημου Ελληνισμού, τις οποίες είχε εκπαιδεύσει με υποτροφία ως οικοτρόφους στο Αρσάκειο. Μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα, ίδρυσε ένα πλήρες Αρσάκειο Σχολείο (Δημοτικό - Ελληνικό - Διδασκαλείο) στην Κέρκυρα, με το σκεπτικό να φοιτούν σε αυτό και κοπέλες από τη γειτονική Ήπειρο για να γίνουν δασκάλες. Λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ίδρυσε πλήρες Αρσάκειο στη Λάρισα για να μορφώνονται και κοπέλες από τη γειτονική Μακεδονία, όπου υπήρχε μεγάλη ανάγκη διδασκαλισσών.

Η φροντίδα της Εταιρείας για την πολύπλευρη κατάρτιση των σπουδαστριών και η πρακτική εξάσκησή τους σε δημοτικά σχολεία έκανε την Αρσακειάδα δασκάλα βασικό συντελεστή της εκπαίδευσης στη νεότερη Ελλάδα.

Η αρσακειακή οικογένεια τιμά τις αποφοίτους της που άνοιξαν τον δρόμο για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα και για την ανέλιξη της γυναίκας στα ανώτατα αξιώματα τού κράτους. Τιμούμε σήμερα:

  • την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απόφοιτη τού Αρσακείου Ψυχικού
  • την Πρόεδρο τού Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, απόφοιτη τού Τοσιτσείου Αχαρνών

και από τα παλιά:

  • την Καλλιρρόη Παρρέν, απόφοιτη τής Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία τού φεμινιστικού κινήματος και στην προώθηση των δικαιωμάτων τής γυναίκας στην Ελλάδα στα τέλη τού 19ου αιώνα
  • την Αγγελική Παναγιωτάτου που, μαζί με την αδελφή της Αλεξάνδρα, ήταν οι πρώτες γυναίκες φοιτήτριες που, μετά από αγώνα και αφού πέτυχαν στις εξετάσεις, έγιναν δεκτές το 1893 στην Ιατρική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών 
  • την Πολύμνια Παναγιωτίδου, πρώτη γυναίκα φαρμακοποιό 
  • τη Γαλάτεια Σαράντη, συγγραφέα, απόφοιτη τού Αρσακείου Πατρών, πρώτη γυναίκα Ακαδημαϊκό, που το 1997 αναγορεύτηκε τακτικό μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών, στον τομέα τής πεζογραφίας στη Β τάξη Γραμμάτων και Τεχνών. 
  • τις χιλιάδες δασκάλες που δίδαξαν σε ακριτικές ή και υπόδουλες ακόμα περιοχές τού Ελληνισμού

Δείτε εδώ τον χάρτη με τα μέρη όπου δίδαξαν οι Αρσακειάδες δασκάλες στη ΝΑ Μεσόγειο στην ιστοσελίδα για την ιστορία των Αρσακείων.


arsakeiada daskala 1

Σπουδάστριες τής Παιδαγωγικής Ακαδημίας εκτελούν πειράματα στο μάθημα τής Φυσικής υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους Λουκίας Βλαστού.