Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Μουσεία της ΦΕ: χώροι πολιτισμού και παιδείας. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), ας γνωρίσουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας και το Εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνης.

Τα Αρσάκεια Σχολεία έχουν τη μοναδικότητα να διαθέτουν δύο ξεχωριστούς μουσειακούς χώρους, φορείς διάσωσης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα Μουσεία, να ξεναγούνται στις ιδιαίτερες συλλογές τους και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από τους υπεύθυνους των Μουσείων και τους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα και προσαρμοσμένα στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείαςιδρύθηκε το 1993 στον χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού και αποτελεί ιστορική συνέχεια του Φυσιογραφικού Μουσείου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που ιδρύθηκε στο Αρσάκειο Μέγαρο το 1883!

Περιλαμβάνει σπάνιες και συνεχώς εμπλουτιζόμενες συλλογές πετρωμάτων και ελληνικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, σεισμογράφο και μετεωρολογικό κλωβό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα εκθέματά του παρουσιάζουν τα απολιθώματα που διαθέτει, ηλικίας μέχρι και 3,5 δισεκατομμυρίων ετών. Το Μουσείο υλοποιεί περισσότερα από 20 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο. Τα προγράμματα ανανεώνονται διαρκώς και συνδέονται με τα διδακτικά αντικείμενα της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Φυσικής, της Γεωγραφίας και της Γεωλογίας.

Τη φετινή χρονιά, που είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της ΦΕ πραγματοποιεί και εξ αποστάσεως για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το πρωτότυπο πρόγραμμα «Μέριασε βράχε..» με στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν πώς αξιοποίησαν οι Αγωνιστές του ΄21 το φυσικό τοπίο και πώς τα  ιδιαίτερα γεωγραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του τόπου μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μαχών.

museioFI 6  

 Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της ΦΕ εδώ


Το
Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
συγκροτήθηκε το 2015 και περιλαμβάνει συλλογή μηχανημάτων και οργάνων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την εκπαίδευση των Αρσακειάδων. Το Μουσείο στεγάζεται σε μια ελαφρά κατασκευή στον προαύλιο χώρο των Αρσακείων Σχολείων του Ψυχικού.

Η μοναδική συλλογή του ξεδιπλώνει στους επισκέπτες την ιστορία της Τεχνολογίας, καθώς και σημαντικές πτυχές της ιστορίας των Αρσακείων Σχολείων. Μηχανήματα αναλογικού ήχου, τυπογραφίας, εργαστηριακές συσκευές, όλα λειτουργικά, εντυπωσιάζουν τους μαθητές, ενώ προκαλούν νοσταλγία σε μεγαλύτερους επισκέπτες, όπως αποκαλύπτεται στο Βιβλίο Επισκεπτών.

Ο φωνόγραφος του 1900, η γραφομηχανή του 1920, η τυπωτική μηχανή του 1940, ο πολύγραφος του Σχολείου του Ψυχικού της δεκαετίας του ’60, η κινηματογραφική μηχανή είναι κάποια από τα πολλά εκθέματα που προβληματίζουν ευχάριστα τον επισκέπτη, όταν κάνει τη νοερή παραπομπή σε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές παρόμοιας χρήσης.

Τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου αποτελούν άριστο εποπτικό υλικό για τη βιωματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

 MuseioAT

 Γνωρίστε το Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας της ΦΕ εδώ. 


«Μουσείο» θα μπορούσε να θεωρηθεί και το Εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνηςη ειδική αίθουσα-εργαστήρι με αντίγραφα αρχαίων γλυπτών και αγγείων που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Εκάλης. Σε αυτό πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του μαθήματος της Ιστορίας αλλά και ποικίλων άλλων δεξιοτήτων.

Το εργαστήρι αυτό περιλαμβάνει 7 εκμαγεία γλυπτών και ένα αντίγραφο πήλινης οινοχόης, αντικείμενα αντιπροσωπευτικά διαφορετικών εποχών.

Τα εκθέματα συνοδεύονται από επεξηγηματικό εποπτικό υλικό: μια ιστορική γραμμή που αποτυπώνει τα σημαντικότερα γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή και πίνακες για την ανάπτυξη της αρχαίας τέχνης από την κυκλαδική έως την ελληνιστική περίοδο.

Στο εργαστήρι πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού.

 MuseioIT

 Ενημερωθείτε για το Εργαστήρι Ιστορίας και Τέχνης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Εκάλης εδώ