Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Ιούνιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 22 1
week 23 2 3 4 5 6 7 8
week 24 9 10 11 12 13 14 15
week 25 16 17 18 19 20 21 22
week 26 23 24 25 26 27 28 29
week 27 30

Το 2ο SummerSchool 2021 – GO CERN με τίτλο "Η Σύγχρονη Φυσική στην υπηρεσία του ανθρώπου", στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το CERN και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, συνεχίστηκε για 2η ημέρα (22/6/2021) με πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

sticker gocern withdate 2021

Συγκεκριμένα η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε τέσσερις ζώνες: 

  • 1η ζώνη: Εισήγηση με θέμα «Εισαγωγή στην Πειραματική Σωματιδιακή Φυσική και τα πειράματα του CERN» από τον Καθηγητή Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής της σχολής ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. κ. Ευάγγελο Γαζή. Κατά την εισήγησή του ο κύριος Γαζής παρουσίασε την εξέλιξη των ιδεών σχετικά με το άτομο, ξεκινώντας από το «άτμητο» του Λεύκιππου και του Δημόκριτου και καταλήγοντας έως την υπό αναζήτηση και πολλά υποσχόμενη νέα θεωρία της υπερσυμμετρίας (SUSY).
  • 2η ζώνη: Εισήγηση με θέμα «Εφαρμογή του Λογισμικού GEANT για προσομοίωση ανιχνευτών στο CERN» από τον Καθηγητή και μέλος του CERN κ. Ιωάννη Αποστολάκη. Στην εισήγησή του ο κύριος Αποστολάκης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε σύνδεση από το CERN, ανέπτυξε τον ρόλο της προσομοίωσης στη σημερινή «Τεχνολογική» Κοινωνία μας. Ειδικότερα αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:
  • Μελέτη του τρόπου αλληλεπίδρασης των ακτινοβολιών σε διάφορα υλικά.
  • Εφαρμογές στην Ιατρική (π.χ. Positron Emission TomographyPET).
  • Ανάλυση της προσομοίωσης GEANT.
  • 3η ζώνη: Εργαστήριο με θέμα «Μελέτη και Εφαρμογή του Λογισμικού FLUKA για την προσομοίωση του ανιχνευτή του πειράματος ATLAS» από τον Καθηγητή Πειραματικής Σωματιδιακής Φυσικής της σχολής ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. κ. Ευάγγελο Γαζή και την υποψήφια διδάκτορα στη ΣΗΜΜΥ του Ε.Μ.Π. κ. Μαρία Καινουργιάκη. Ο κ. Γαζής και η συνεργάτιδά του κ. Καινουργιάκη παρουσίασαν και επεξήγησαν την προσομοίωση FLUKA (προσομοίωση Monte Carlo) και πραγματοποίησαν αναπαράσταση των επιμέρους τμημάτων (π.χ. θάλαμοι μιονίων, καλορίμετρα) του ανιχνευτή ATLAS.
  • 4η ζώνη: Εργαστήριο 4 - S'Cool Lab. Διαδικτυακή Σύνδεση με το CERN S'Cool Lab όπου ο Καθηγητής Συμπυκνωμένης Ύλης κ. Gernot Scheerer και η Σταυρούλα Κώτση από το τμήμα Διοίκησης και Εκπαίδευσης του CERN παρουσίασαν πειράματα επίδειξης φαινομένων που σχετίζονται με τους νόμους των αερίων μέσω του SCool club, καθώς και τον θάλαμο νέφωσης για εντοπισμό των τροχιών στοιχειωδών σωματιδίων.