Αρσάκεια Πατρών
Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 μαθητές τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών παρουσίασαν στο 18ο Forum Ανάπτυξης, το μεγαλύτερο συνεδριακό και εκθεσιακό γεγονός τής Πάτρας, και, στο πλαίσιο τής εκδήλωσης «Μαθητικοί Οραματισμοί», το καινοτόμο πρόγραμμα "Engineer"  που υλοποιείται, από τον Ιανουάριο τού 2014, στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
Το "Engineer" είναι ένα project που στοχεύει στην προώθηση τής διερευνητικής μάθησης και βασίζεται στο επιτυχημένο μοντέλο τού εκπαιδευτικού προγράμματος Engineering is Elementary, το οποίο αναπτύχθηκε από το Μουσείο Επιστημών τής Βοστώνης. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων. H μεθοδολογία τού έργου βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων, δηλαδή συγκεκριμένων προβλημάτων από την καθημερινή ζωή, τα οποία καλούνται να επιλύσουν οι μαθητές, με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο βασισμένοι στον κύκλο τής Μηχανικής. Το πρόγραμμα "Engineer" ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία τού Ιδρύματος Ευγενίδου. Οι μαθητές αρχικά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση από το πεδίο τής Ναυτικής Μηχανικής.
Έτσι, και οι μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με την καθοδήγηση τής κ. Ολυμπίας Παπούλια, Υποδιευθύντριας και δασκάλας, και τής κ. Ρέας Μαυρόγιαννη, δασκάλας, κλήθηκαν, αρχικά, μέσα από μια διαδικασία 5 βημάτων (ρώτησε, φαντάσου, σχεδίασε, δημιούργησε, βελτίωσε), να σχεδιάσουν μια λειτουργική πλωτή πλατφόρμα, ενώ στη συνέχεια αντιμετώπισαν μια πρόκληση από το πεδίο τής Μηχανικής Βιοΐατρικής κατασκευάζοντας ένα σπειρόμετρο.
Οι μικροί μηχανικοί τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών απολαμβάνουν το ταξίδι τους στον κόσμο τής ανακαλυπτικής γνώσης και θα συνεχίσουν αντιμετωπίζοντας και άλλες προκλήσεις!