Αρσάκεια Πατρών

Οι μαθητές τού Ε1΄ τμήματος τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με αφορμή την επεξεργάστηκαν, στις 5 Δεκεμβρίου 2022, το βιβλίο «Το όνειρο» τού Αντώνη Τσαπατάκη, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ.  Ιλιάνας Δημητρίου-Κούστα, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα αναπηρίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση τού ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Μετά την ανάγνωση και την επεξεργασία τού βιβλίου, οι δράσεις των μαθητών συνεχίστηκαν με τη δημιουργία πινακίδων με συνθήματα, που αναφέρονταν στην εξάλειψη των εμποδίων που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες, αλλά και στην ατομική και συλλογική ευθύνη για μια κοινωνία που συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες της.

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις, οι μαθητές κατασκεύασαν το δικό τους αναπηρικό αμαξίδιο, επιθυμώντας να ευαισθητοποιήσουν όλους εμάς για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, αυτό που μας υπογράμμισαν οι μικροί μαθητές: «Το γέλιο, το παιχνίδι, η χαρά και η ξεγνοιασιά είναι δικαίωμα όλων!»