Αρσάκεια Πατρών

Στο πλαίσιο τοή γλωσσικού μαθήματος, και με έμπνευση από την ενότητα τού βιβλίου τής Γλώσσας με θέμα: «Οι φίλοι μας τα ζώα», οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Ε΄ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Αφροδίτης Λεολέη (Ε΄1) και Ολυμπίας Παπούλια (Ε΄2) , υλοποίησαν δράσεις που είχαν ως στόχο να καλλιεργήσουν την αγάπη και τον σεβασμό των μαθητών/-τριών στα ζώα.

Αφού μελέτησαν ποικίλα επεξηγηματικά κείμενα, όπως άρθρα φιλοζωικών οργανώσεων και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, συνεργάστηκαν για να αναδείξουν και να παρουσιάσουν τις υποχρεώσεις τού ανθρώπου προς τα ζώα.

Στη συνέχεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, ανέλαβαν δράσεις ενημέρωσης τής σχολικής κοινότητας για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τα ζώα και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τις υιοθεσίες ζώων μέσω φιλοζωικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/-τριες τής Ε΄1 τάξης χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κάθε ομάδα μελέτησε κατηγορίες κειμένων που αφορούσαν στα εξής θέματα:

α. τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο τσίρκο
β. τις υποχρεώσεις ενός σωστού και ευσυνείδητου ιδιοκτήτη ζώου 
γ. τα δικαιώματα των ζώων.

Στη συνέχεια κάθε ομάδα συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό και δημιούργησε μια αφίσα σχετική με το θέμα που μελέτησε. Ολοκληρώνοντας τις δράσεις ακολούθησε επίσκεψη στους μικρούς μαθητές/-τριες τής Α΄ τάξης, κατά την οποία έγινε παρουσίαση και ενημέρωση από κάθε ομάδα των παιδιών τής Ε΄ τάξης για όσα είχαν μελετήσει και δημιουργήσει.

Οι μαθητές τής Ε΄2 τάξης, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τα ζώα συντροφιάς, επισκέφθηκαν με τη σειρά τους τις τάξεις τού Νηπιαγωγείου, έπαιξαν παιχνίδια με θέμα τα αγαπημένα τους κατοικίδια και παρουσίασαν στιγμές από τη ζωή μαζί τους.

Στο τέλος όλοι μαζί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν υιοθετημένο σκύλο.
Η κ. Χρυσάνθη Γεωργιοπούλου, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας επισκεφθεί μαζί με τον σκύλο της, τον Λάρι, θέλοντας να ενισχύσει την ενσυναίσθηση των μαθητών/-τριών τούς εξήγησε πώς απέκτησε τον σκύλο της από ένα καταφύγιο ζώων. Επρόκειτο για έναν σκύλο πολύ φοβισμένο, ο οποίος, όμως, μέσα από την αγάπη και τη φροντίδα που του προσφέρθηκε, κατάφερε να ανακτήσει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και είναι πια ένας πολύ φιλικός και χαριτωμένος σκύλος, τον οποίο όλοι μας χαρήκαμε πάρα πολύ που γνωρίσαμε!

Η εκπαίδευση στη μέριμνα των ζώων αναπτύσσει στα παιδιά την υπευθυνότητα, την ικανότητα επικοινωνίας, τον σεβασμό στην αξία τής ζωής, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό και βοηθάει στην ανάπτυξη τής αυτοσυνείδησης και τής αυτοεικόνας τους.