Αρσάκεια Πατρών
Τριάντα τέσσερεις (34) μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα «Διότι κάποια ζώα εκπέμπουν…S.O.S» και «Tαξιδεύοντας με τον Περσέα ανακαλύπτουμε τη Μεσόγειο Θάλασσα: την ιστορία της, τις ομορφιές της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει» συμμετείχαν σε τριήμερη σχολική εκδρομή (20 Μαρτίου-22 Μαρτίου 2015) στις εγκαταστάσεις τού Ranch στο Σοφικό Κορινθίας. Συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ. Νίκος Γιαννακόπουλος (χημικός), Μαρία Ντζελβέ (Οικιακής Οικονομίας) και Ελένη Νικολακοπούλου (φιλόλογος).
Την πρώτηημέρα οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων επισκέφθηκαν τη διώρυγα τής Κορίνθου, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διέλευση πλοίου και τη δεύτερη επισκέφθηκαν τη βυθιζόμενη γέφυρα στα Ίσθμια καθώς και την παραλία Κόρφο Κορινθίας, όπου πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο πλαίσιο τής συνεργασίας με το ερευνητικό δίκτυο τού Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα».
Στο Ranch οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, συμμετείχαν σε διαγωνισμό με ερωτήσεις, σταυρόλεξα και παιχνίδια σχετικά με το θέμα των προγραμμάτων. Το περιεχόμενό τους ήταν γνωστικό και ψυχαγωγικό. Οι μαθητές τής νικήτριας ομάδας κέρδισαν ως έπαθλο από ένα μετάλλιο, ενώ σε όλα τα παιδιά δόθηκε αναμνηστικό συμμετοχής στην εκδρομή. Ακόμη, έφτιαξαν ατομικές και ομαδικές κατασκευές με θέμα τη θάλασσα και τα θαλάσσια είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
Επίσης οι μαθητές είχαν και ελεύθερο χρόνο προκειμένου να περιηγηθούν στον όμορφο χώρο τής κατασκήνωσης και να εκμεταλλευτούν πολλές από τις υπηρεσίες που τους προσέφερε (παιχνίδι στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ιππασία, τοξοβολία κ.ά.). Στο τέλος κάθε ημέρας οι μαθητές διασκέδαζαν με επιτραπέζια παιχνίδια, προβολή ταινιών, πάρτυ καραόκε και χορό.
Ωραία εμπειρία αποτέλεσε ο βραδινός περίπατος στο δάσος τής περιοχής με φακούς και η βόλτα με το τραινάκι, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ζώα, όπως αγριογούρουνα, ελάφια και παγόνια.
Τελευταία δραστηριότητα των μαθητών στην τριήμερη αυτή εξόρμηση ήταν η επίσκεψη στο εκπαιδευτικό χωριό που βρίσκεται εντός τού κατασκηνωτικού χώρου.