Αρσάκεια Πατρών
Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 είκοσι εννέα (29) μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών επισκέφθηκαν το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου ΤΙΤΑΝ, στο Δρέπανο Αχαΐας. Εκεί ενημερώθηκαν από τον τεχνικό ασφαλείας κ. Λ. Πετρουγάκη για τον τρόπο παραγωγής και συσκευασίας τού τσιμέντου καθώς και για την ασφάλεια στο εργοστάσιο. Επισκέφτηκαν το τμήμα ποιοτικού ελέγχου τού εργοστασίου, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση και ενημέρωση από τον προϊστάμενο τού τμήματος κ. Ι. Μπασκούτα.
Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον χημικό κ. Ν. Γιαννακόπουλο στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Χημείας Γ΄ Γυμνασίου, με σκοπό την άμεση και βιωματική απόκτηση γνώσεων για ένα υλικό τόσο οικείο αλλά και τόσο άγνωστο στους μαθητές.

Μετά την επίσκεψη οι μαθητές κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους:
«Η επίσκεψη μας στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα καθώς γνωρίσαμε από πρώτο χέρι πώς παρασκευάζεται το τσιμέντο μέσα σε ειδικούς χώρους (κλιβάνους, σήραγγες), όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλές και οι συνθήκες εργασίας πολύ επικίνδυνες. Η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του όταν εργάζεται σε ένα τέτοιο εργοστάσιο. Επίσης με εντυπωσίασε το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου με τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα, ένα μέρος που λίγοι έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν».
Α. Βλασταράς

«Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι η πρώτη ύλη είναι ο ασβεστόλιθος, ένα πέτρωμα από τα λατομεία τής Αχαΐας. Είναι σημαντικό που μετά την εξόρυξη γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης τού περιβάλλοντος, δηλαδή διατήρησης τής ισορροπίας στη φύση».
Β. Θωμά