Αρσάκεια Πατρών
Οι μαθητές τής ομάδας Αγωγής Υγείας και τής περιβαλλοντικής ομάδας τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, συνολικά σαράντα ένας (41) μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων, μαζί με τρεις (3) εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Σύρο από την Πέμπτη 31 Μαρτίου έως το Σάββατο 2 Απριλίου 2016.
Το πρωί τής Παρασκευής 1η Απριλίου 2016, μετά από θερμή υποδοχή από τη γραμματέα τού Δημάρχου κ. Α. Πρίντεζη στην αίθουσα συνεδριάσεων τού Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου και ξενάγηση στο μεγαλοπρεπές Δημαρχιακό Μέγαρο, οι μαθητικές ομάδες ακολούθησαν διαφορετική πορεία με βάση το πρόγραμμα και τους επιδιωκόμενους παιδαγωγικούς στόχους.
Οι δεκαπέντε (15) μαθητές τής Α΄ τάξης τής ομάδας Αγωγής Υγείας, με συνοδό την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας κ. Μ. Ντζελβέ, επισκέφθηκαν το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής τής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Θησέας Κυκλάδων», όπου τους περίμενε η κ. Α. Προκοπίου, βιολόγος – σύμβουλος Πρόληψης, επιστημονικά υπεύθυνη τού Κέντρου Πρόληψης τής Σύρου. Εκεί πραγματοποιήθηκε ομαδική συζήτηση μεταξύ των μαθητών και τής κ. Προκοπίου για το πώς ο χαρακτήρας και η ψυχολογία ενός ατόμου μπορούν να το επηρεάσουν στο να καταφύγει ή όχι στις ουσίες, προκειμένου να ξεφύγει από τα προβλήματά του, αλλά και στο πώς και κατά πόσο η χρήση ουσιών επηρεάζει το άτομο ανάλογα με την ψυχολογία στην οποία βρίσκεται.
ΟΙ είκοσι έξι (26) μαθητές τής Β΄ τάξης τής περιβαλλοντικής ομάδας και οι εκπαιδευτικοί κ. Ν. Γιαννακόπουλος (χημικός) και Μ. Ζαχαροπούλου (Γαλλικών) επισκέφθηκαν το χωριό Κίνι. Εκεί, μετά την ξενάγηση από τον υπεύθυνο Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης Σύρου κ. Α. Δημητρόπουλο στο εντυπωσιακό ενυδρείο, πραγματοποιήθηκε, στο μικρό αμφιθέατρο τού ενυδρείου, επιστημονική παρουσίαση από την ερευνήτρια κ. Σ. Κορδέλλα, επιστημονική συνεργάτιδα τού εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας τού Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο τού Ευρωπαϊκού έργου LIFE DEBAG, ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση τής πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Το απόγευμα τής ίδια ημέρας οι μαθητές και των δύο ομάδων επισκέφθηκαν το παραδοσιακό λουκουμοποιείο «Συκουτρή», που λειτουργεί από το 1928. Ο κ. Ιωάννης Ανδριομένος μαζί με την μητέρα του κ. Ντίνα Συκουτρή έδειξαν στους μαθητές πώς γίνεται η παρασκευή λουκουμιών με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ έγιναν για λίγο και οι ίδιοι οι μαθητές λουκουμοποιοί. Μετά το πέρας τής επίσκεψης, τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες γνώρισαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα τής Ερμούπολης μέσα από το διασκεδαστικό παιχνίδι τού κρυμμένου θησαυρού.
Το Σάββατο 2 Απριλίου όλοι οι μαθητές επισκέφθηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης Σύρου, όπου ενημερώθηκαν από τον κ. Α. Δημητρόπουλο για την ιστορία τής Σύρου, τού πρώτου αστικού βιομηχανικού κέντρου τής νεότερης Ελλάδας. Τέλος, επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό οικισμό στην Άνω Σύρο, όπου περιηγήθηκαν στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και το Μουσείου Επαγγελμάτων.