Αρσάκεια Πατρών
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 η περιβαλλοντική ομάδα τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών και η Στ΄ τάξη τού Αρσακείου Δημοτικού  Πατρών υλοποίησαν περιβαλλοντική δράση για την προστασία τής παραλίας Δημορηγόπουλου-Ρίου, σε συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας τού τμήματος Γεωλογίας τού Πανεπιστημίου Πατρών.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από εξήντα μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και των συνεργαζόμενων φορέων, πραγματοποίησαν καταμέτρηση και στη συνέχεια καθαρισμό των απορριμμάτων και κυρίως τής πλαστικής σακούλας στην παραλία Δημορηγόπουλου-Ρίου, στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού έργου LIFE DEBAG, ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση τής πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον (LIFE14 GIE/GR/001127), το οποίο συντονίζεται από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας τού Πανεπιστημίου Πατρών.
Mε δράσεις όπως αυτή οι μαθητές γίνονται από παθητικοί θεατές ενεργοί πολίτες στην αντιμετώπιση τού μεγάλου προβλήματος τής θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά, αλλά και γενικότερα τής υποβάθμισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, με τίτλο «Θαλάσσια προστασία και εναλλακτικός τουρισμός – Μπορούν να συμβαδίσουν;», το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο «Η Θάλασσά μας: Το «πράσινο» στο βαθύ γαλάζιο».Σ' αυτό συμμετέχουν, επίσης, οι εκπαιδευτικοί κ. Ν. Γιαννακόπουλος (χημικός), Μ. Ντζελβέ (Οικιακής Οικονομίας), Τ. Ψήνας (φυσικός), Ε. Νικολακοπούλου (φιλόλογος), Ρ. Μαυρόγιαννη (δασκάλα Στ΄ τάξης), καθώς
και η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας κ. Ι. Παπαϊωάννου και η κ. Σ. Κορδέλλα, επιστημονική συνεργάτης (ερευνήτρια) τού Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας τού Πανεπιστημίου Πατρών.