Αρσάκεια Πατρών
Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχιμήδη, στην αρχαία Ολυμπία, πραγματοποίησαν 29 μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, μετά από 20χρονη έρευνα, μελέτη και κατασκευή από τον κ. Κώστα Κοτσανά. Πρόκειται για το πληρέστερο και το πλέον αξιόπιστο μουσείο τού είδους του παγκοσμίως.
Το Mουσείο Αρχιμήδη αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον ελλαδικό χώρο, αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη τής αρχαιότητας, αλλά και στην ευρύτερη αρχαιoελληνική τεχνολογία τής εποχής του. Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά), όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά.
Ενδεικτικά η περιήγηση περιλάμβανε:
- την ενότητα των 29 αρχαιοελληνικών ρολογιών, όπου δεσπόζουν το ξυπνητήρι τού Πλάτωνος, το εντυπωσιακό υδραυλικό ωρολόγιο τού Αρχιμήδη και το θαυμαστό αυτόματο ρολόι τού Κτησίβιου (ένα θαύμα τού αυτοματισμού)
- την ενότητα με τις εφευρέσεις τού Αρχιμήδη, τού σπουδαιότερου επιστήμονα όλων των εποχών,
- την ενότητα με τις εφευρέσεις τού Πυθαγόρα, τού Πλάτωνα, τού Αριστοτέλη και τού Αρχύτα,
- την ενότητα με τους επικουρικούς μηχανισμούς τού αρχαιοελληνικού θεάτρου (όπως «από μηχανής θεός», «περίακτοι», «εκκύκλημα» κ.ά.),
- την ενότητα με τα εκπληκτικά αστρονομικά μετρητικά όργανα (υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων, αστρολάβο, τετράντακ.ά)
Τα παιδιά γεμάτα ενθουσιασμό αναχώρησαν από το Μουσείο με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Τεχνολογίας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σάββα Σταματόπουλο (τεχνολόγο) και συνοδούς καθηγητές τον κ. Δ. Βλαχοδημητρόπουλο (διευθυντή, βιολόγο) και τον κ. Φ. Αλεβίζο (μαθηματικό).