Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων τού Ολοκαυτώματος. Είναι η ημέρα που ο συμμαχικός στρατός έφθασε στο Άουσβιτς και έκλεισαν για πάντα οι πύλες τού κολαστηρίου, τού τόπου μαρτυρίου για τους Εβραίους ολόκληρης τής Ευρώπης.
Ήταν ο επίλογος μιας πρωτοφανούς θηριωδίας, μιας από τις πιο σκοτεινές και φρικτές σελίδες τής ιστορίας και το τέλος ενός εγκλήματος που η ανθρωπότητα έκανε χρόνια να συλλάβει σε όλη του τη διάσταση...
Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμους αερίων με βασανιστήρια φρικτά, είναι μια θλιβερη πραγματικότητα που κανείς μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει.
Στα κρεματόρια τού θανάτου έξι εκατομμύρια Εβραίοι εξοντώθηκαν, εκ των οποίων 600.000 ήταν Έλληνες.
Στο πλαίσιο αυτής τής ημέρας μνήμης, στον πολυχώρο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, παρουσιάστηκε στους μαθητές τού Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Πατρών το βιβλίο «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», που έγραψε ο φιλόλογος κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος,
Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία τού Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κ.λπ., όπου βίωσε όλη τη φρίκη τής ναζιστικής κτηνωδίας και μετέφερε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του, την Άρτα, την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια.
Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ώς το 1961, για να πάρει και αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, τον δρόμο για την Αθήνα.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καθηλώθηκαν από την αφήγηση τού βιβλίου, η οποία συνοδευόταν από οπτικοακουστικό υλικό, ενώ αποσπάσματα τού βιβλίου παρουσιάστηκαν από τις μαθήτριες τής Β΄ Λυκείου Μ. Λιάτσικου και Θ. Παππά.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε η φιλόλογος κ. Ρ. Διαμαντοπούλου.
https://www.arsakeio.gr/gr/patra/patra-junior-high/ta-nea-mas/events-activities/38453-hmera-mnhmhs-twn-thymatwn-tou-olokautwmatos-67#sigProId14890a1319