Αρσάκεια Πατρών

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών, στις 5 Μαρτίου 2021, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από την κ. Στέσση Αθήνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών τού Τμήματος Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Πατρών.

Η κ. Αθήνη έχει ως ερευνητικά ενδιαφέροντα τη Νεοελληνική Φιλολογία, την Ιστορία των νεοελληνικών μεταφράσεων, τη Συγκριτική Γραμματολογία, τους Φαναριώτες, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, την Ποίηση, την πεζογραφία, την κριτική (18ος-19ος αι.), τη Λογοτεχνία, τον Τύπο (εφημερίδες, περιοδικά), τις Πολιτισμικές μεταφορές, και τις Ελληνογαλλικές σχέσεις.

Είναι απόφοιτος τού Αρσακείου Ψυχικού, έχει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, και πτυχίο ΜΝΕΣ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει αποκτήσει DEA Sorbonne III στη Συγκριτική Φιλολογία και διδακτορικό από το Τμήμα Φιλολογίας τού ΑΠΘ. 

Η διάλεξη αφορούσε στην ποίηση που επηρέασε και επηρεάστηκε από την Επανάσταση των Ελλήνων, σε μια διαδρομή που ξεκίνησε από τον Ρήγα και έφτασε στους Φιλέλληνες έως και τη συνθήκη τού Λονδίνου και την ίδρυση τού ελληνικού κράτους.

Οι μαθητές είχαν προετοιμάσει ερωτήσεις σε συνεργασία με τις φιλολόγους κ. Γεωργίου Αικατερίνη και Ανδρωνά Σταματία, η οποία προσκάλεσε την καθηγήτρια και συντόνισε τη συζήτηση.

Η διάλεξη που βιντεοσκοπήθηκε αποτελεί μία από τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.