Αρσάκεια Πατρών

«Να προσφέρεις τον εαυτό σου χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα είναι ό, τι ευγενικότερο μπορεί να κάνει ένα ανθρώπινο πλάσμα για ένα άλλο».

Σ’ ένα κόσμο που συγκλονίζεται από φριχτές πράξεις βίας και φυσικές καταστροφές, οι εθελοντές, άτομα και οργανώσεις, αναλαμβάνουν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, να περιθάλψουν, να στείλουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και συμπάθειας.

Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τους ανθρώπους σε πράξεις εθελοντικής προσφοράς σήμερα;

Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί ο εθελοντισμός να λύσει το πρόβλημα τής ανθρώπινης δυστυχίας ;

Ποιος είναι ο ρόλος εθελοντικών οργανώσεων όπως η Αctionaid και η Wheeling to help;

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τον εθελοντισμό, στο πλαίσιο του μαθήματος τής Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν σε μια διαδικτυακή συνάντηση με την κ. Χαρά Λαμπροπούλου, ενεργό μέλος των δύο εθελοντικών οργανώσεων Αctionaid και Wheeling to help, και να προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Η κ. Λαμπροπούλου μοιράστηκε με τους μαθητές τις εμπειρίες που αποκόμισε από τα εθελοντικά ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει σε απομακρυσμένες περιοχές ανά τον κόσμο με σκοπό να συμβάλει μαζί με άλλους εθελοντές στη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους των περιοχών αυτώνί.

Συγκεκριμένα έχει ταξιδέψει το 2016 στην Ινδία και το 2017 στην Γκάνα με την Αctionaid, το 2019 στο Νεπάλ και το 2020 στην Κένυα με τη Wheeling to help.

Μέσα από την παρουσίαση και τη συζήτηση οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που ενσωματώνει ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, και ότι μόνο μέσα από μια τέτοια αλληλέγγυα στάση και υπερατομική συνείδηση θα αισθανθούμε ικανοποίηση για την ανθρωπιά μας, θα απαλλαγούμε από την ψυχική δουλεία, την ηθική αδιαφορία και τη μοναξιά τής εποχής, γιατί μέσα από αυτήν την προσφορά θα ανακαλύψουμε τον αληθινό εαυτό μας, αλλά και τον διπλανό μας, θα αναδείξουμε την κοινωνική υπόστασή μας και θα συνδιαμορφώσουμε έναν ηθικότερο πολιτισμό.

Η οργάνωση τής δράσης ήταν πρωτοβουλία τής φιλολόγου κ. Αικατερίνης Γεωργίου.