Αρσάκεια Πατρών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση τής Γενικής Συνέλευσης τού ΟΗΕ, και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) γύρω στο 15% τού παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους μαθητές και να τους βοηθήσει να αντιληφθούν τη σημασία τής αποδοχής τής διαφορετικότητας, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, υποδέχτηκε τον κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλο, πρωτοπόρο αθλητή τού Para-Tae Kwon Do και μοναδικό στην Ελλάδα  με  συμμετοχές σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα .
Ο Βασίλη Παναγιωτόπουλος είναι 20ός στην παγκόσμια κατάταξη, πιστοποιημένος κάτοχος 2 DAN Ελληνικής Ομοσπονδίας Tae Kwon Do και 3 DAN Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Tae Kwon Do. Παράλληλα είναι ο μοναδικός κάτοχος προ-ολυμπιακού μεταλλίου 3ης θέσης Para-Tae Kwon Do, ενώ από το 2011 συμμετέχει σταθερά σε αγώνες και έχει κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αθλητής συνομίλησε ξεχωριστά με τους μαθητές και των τριών τάξεων τού Γυμνασίου, εστιάζοντας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός αποτέλεσε τον δρόμο μέσα από τον οποίο έκανε την αδυναμία του δύναμη! Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα τής ενδοσχολικής βίας, προτείνοντας στους μαθητές τρόπους για τη διαχείριση τού bullying. Τέλος, προέτρεψε τους μαθητές να βάζουν στόχους και να μην τα παρατάνε, αλλά να αγωνίζονται μέχρι την επίτευξή τους, και τους ευχήθηκε υγεία και ευημερία.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση τού αθλήματος του Tae Kwon Do.

Για τους μαθητές ειδικά τής Γ ΄τάξης είχε προηγηθεί σχετική ευαισθητοποίηση με αφορμή το μάθημα τής Νεοελληνικής Γλώσσας και, συγκεκριμένα, την ενότητα "Ρατσισμός",  από τη διδάσκουσα καθηγήτρια κ. Κατερίνα Γεωργίου, η οποία ήταν και υπεύθυνη όλης τής εκδήλωσης.