Αρσάκεια Πατρών

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Χημείας τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, στο ερευνητικό κέντρο τού Πανεπιστημίου Πατρών Ι.Τ.Ε./ Ε.Ι.ΧΗ.Μ.Υ.Θ. (Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής Υψηλών Θερμοκρασιών) και, συγκεκριμένα, στην ομάδα μελέτης γραφενίου. Το γραφένιο είναι η πιο λεπτή και ισχυρή μορφή άνθρακα με πλήθος εφαρμογών στη νανοτεχνολογία και στην κατασκευή νανοσυνθετικών υλικών.

Ο άνθρακας είναι, ίσως, το πιο συναρπαστικό στοιχείο τού περιοδικού πίνακα. Αποτελεί τη βάση τού γενετικού κώδικα (DΝΑ) και τον δομικό λίθο για «εξωτικά» υλικά, όπως τα φουλερένια, οι νανοσωλήνες άνθρακα και το γραφένιο, που θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά στην ανάπτυξη τής νανοτεχνολογίας.

Μαθήτριες  μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Ν. Γιαννακόπουλο, χημικό, και κ. Α. Παπαντωνίου, καθηγητή Τεχνολογίας:

«Η σημερινή επίσκεψη κατά την γνώμη μου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Πέρασα ευχάριστα και έμαθα επιπλέον πράγματα από όσα αναφέρει το σχολικό βιβλίο. Οι υπεύθυνοι μας τα εξήγησαν πολύ καλά και τα κατανόησα. Μου άρεσαν και οι παρουσιάσεις που μας έδειξαν αλλά και τα πειράματα.»
Μαρία Γούτου

«Σχετικά με την σημερινή επίσκεψη μας στο τμήμα χημείας του πανεπιστημίου θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια:
Αρχικά όλα ήταν τέλεια και ζωντανέψανε μπροστά μας πολλές έννοιες του βιβλίου κάνοντας μας να καταλάβουμε πως τέτοια στοιχεία μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας μας.
Το μόνο αρνητικό που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι δεν μας δίνεται η ευκαιρία πολύ πιο συχνά να παρακολουθούμε τόσο συγκλονιστικές επιστημονικές αναλύσεις.»

Μαρίλη Κάκκου