Α΄ τάξη

Εγώ και οι άλλοι
Εκδήλωση για την παρουσίαση τού διαθεματικού προγράμματος των μαθητών τής Α΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού με τίτλο "Εγώ και οι άλλοι" πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στο θέατρο των Σχολείων.
Οι δασκάλες των δύο τμημάτων κ. Μ. Βενιεράκη και Κ. Πατεράκη παρουσίασαν σε διαφάνειες όλες τις δράσεις τις οποίες υλοποίησαν κατά τη διάρκεια τής χρονιάς με τους μαθητές τους. Τα παιδιά γνώρισαν πολλά στοιχεία τού εαυτού τους μιλώντας γι’ αυτόν. Εξέφρασαν πλήθος συναισθημάτων, ανακάλυψαν τη διαφορετικότητα και ένιωσαν τη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ τους.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα θεατρικά δρώμενα "Η κυρία Τρομάρα", από μαθητές τής Α΄1 τάξης, και "Ένας ξεχωριστός μαθητής" από μαθητές τής Α΄2. Συναισθήματα χαράς, λύπης, φόβου, αγωνίας εκδηλώθηκαν από τους μικρούς πρωταγωνιστές. Με μεγάλο ενθουσιασμό τα παιδιά πλαισίωναν τη γιορτή με τραγούδια, ενώ οι αξιόλογες εργασίες-χειροτεχνίες τους εκτέθηκαν σε ταμπλό στην είσοδο τού θεάτρου.
Τα τραγούδια τής εκδήλωσης δίδαξε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Φ. Σακλαρίδου, τα σκηνικά επιμελήθηκε ο καθηγητής Εικαστικών κ. Α. Στρατούδης, τη σκηνοθεσία και τη διδασκαλία ρόλων των θεατρικών είχε η καθηγήτρια κ. Α. Κοντού. Τις χορογραφίες δίδαξαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Μ. Τσούνα, Δ. Μαστοράκη και Ν. Μπάρλας. Την επιμέλεια τής εκδήλωσης είχαν οι δασκάλες τής Α΄ τάξης, ενώ η διευθύντρια κ. Ε. Σαντοριναίου συντόνισε όλες τις προετοιμασίες για την εκδήλωση.
Οι παρευρεθέντες απόλαυσαν το πλήθος συναισθημάτων των πρωταγωνιστών, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι είναι διαφορετικοί αλλά πάνω απ’ όλα μοναδικοί.

Β΄ τάξη

Παππούς - Γιαγιά μια ζεστή αγκαλιά!
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Δημοτικού Αρσακείου Ψυχικού στις 9 Μαρτίου 2017 παρουσίασαν το διαθεματικό τους με τίτλο: «Παππούς - Γιαγιά μια ζεστή αγκαλιά».
Σκοπός αυτού τού προγράμματος ήταν να ανιχνεύσουν οι μαθητές το πρόσφατο παρελθόν.
Έτσι μέσα από παλιές φωτογραφίες των παππούδων και των γιαγιάδων τους, οι οποίοι είναι μέλη τής μεγάλης οικογένειας και τής μικρής κοινωνίας κάθε παιδιού, μπόρεσαν να εντοπίσουν διαφορές όπως στην ενδυμασία και το χτένισμα τού τότε και τού σήμερα.
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια τού προγράμματος επεξεργάστηκαν λογοτεχνικά βιβλία και δημιούργησαν μια ποιητική ανθολογία.
Στα Μαθηματικά έλυσαν προβλήματα που σχετίζονται με τον παππού και τη γιαγιά, περιπλανήθηκαν σε λαβύρινθους και μελέτησαν τη συμμετρία με αφορμή το μάθημα τής Μαθηματικής Δημιουργικής Σκέψης.
Επίσης μελέτησαν πίνακες διάσημων ζωγράφων με θέμα την οικογένεια, έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια στο μάθημα τής Ελληνικής Παράδοσης και τραγούδησαν στο μάθημα τής Μουσικής για τον παππού και τη γιαγιά.
Τέλος επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. προκειμένου να γνωρίσουν τα φυτά μέσα στον κήπο τού Σχολείου μας.
Από την εργασία όλης τής ομάδας των εκπαιδευτικών τα παιδιά απέκτησαν γνώσεις, διασκέδασαν, εκφράστηκαν, συνειδητοποίησαν την ουσιαστική προσφορά τού παππού και τής γιαγιάς τους και ένιωσαν ακόμη μεγαλύτερη αγάπη και ευγνωμοσύνη γι' αυτούς.


Γ΄ τάξη

Βήματα για τη Ζωή
Πόσο όμορφα, ξεχωριστά συναισθήματα και σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό και την ψυχή φτάνοντας στο τέλος αυτής τής πολύ ξεχωριστής χρονιάς!
Μέσα από το εγκεκριμένο από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα «Βήματα για τη Ζωή» οι εκπαιδευτικοί τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού μαζί με τους γονείς των μαθητών περπάτησαν δίπλα στα παιδιά, γνωρίστηκαν καλύτερα, αντάλλαξαν εμπειρίες, συναισθήματα, γνώσεις και ένιωσαν όλοι μαζί μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια!
Ο σκοπός τού προγράμματος σημαντικός.
Να διδαχθούν τα παιδιά όχι το «τι» αλλά το «πώς» να σκέφτονται και να αποκτήσουν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η αυτοεκτίμηση και η ενσυναίσθηση, η αναγνώριση και η διαχείριση συναισθημάτων, η επίλυση προβλημάτων και η επίτευξη στόχων.
Επιμέρους στόχοι, όπως η εύρυθμη λειτουργία τής τάξης με τη θέσπιση και τήρηση κανόνων, η συγκέντρωση προσοχής, η επιχειρηματολογία, η συνεργασία, η αποφυγή σωματικής και λεκτικής επιθετικότητας, η υπευθυνότητα, και οι δεξιότητες φιλίας καλλιέργησαν δυνάμεις τού χαρακτήρα των παιδιών επίσης απαραίτητες για το μέλλον τους.
Η πιο σημαντική ώρα για τα παιδιά, η 1η ώρα κάθε Παρασκευής, ήταν η ώρα που περίμεναν τους γονείς τους οι οποίοι με περισσή αγάπη, φροντίδα και χαρά παρουσίασαν ο καθένας το παιδί του, τον βοηθό τής εβδομάδας!
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι έγιναν το πρότυπο τού ενήλικα και μέσα από τα λόγια τους τα παιδιά εισέπραξαν την ειλικρίνεια, την ευγνωμοσύνη, τη συγχώρεση, την καλοσύνη, την αποδοχή, το χιούμορ, την πειθαρχία, τον ενθουσιασμό, την αγάπη για μάθηση, τη δικαιοσύνη, τη σύνεση, τη δημιουργικότητα, την ελπίδα για την προοπτική μιας καλύτερης ζωής!
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου 2016 ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2017, εκπονήθηκε από τις δασκάλες τής τάξης κ. Χαρά Μαντζακλή, Νατάσα Κολιοπούλου και Εβελίνα Πολυδωροπούλου, δασκάλα Πολιτιστικών Δράσεων.
Τη γενική ευθύνη τού προγράμματος είχε η κ. Ευαγγελία Σαντοριναίου, Διευθύντρια τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού.


Δ΄ τάξη 

Αγαπώ τη φύση, προστατεύω το περιβάλλον
Οι μαθητές τής Δ΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρουσίασαν διαθεματικό πρόγραμμα με θέμα: «Αγαπώ τη φύση, προστατεύω το περιβάλλον».
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. γέμισε από χαμόγελα, καλοσωρίσματα αλλά και…. αγωνία για το πώς θα παρουσιαστούν όλα τέλεια στους «μεγάλους».
Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει τα πάντα με πολύ μεράκι, ενδιαφέρον και ομαδικότητα.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από τους ίδιους τους μαθητές και παρουσίαση τού θεατρικού δρώμενου με τίτλο: «Τα χελωνάκια τού Παύλου», το οποίο ήταν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο τής συγγραφέως Σοφίας Καλαντζάκου.
Η προετοιμασία του έγινε κυρίως στις ώρες τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας.
Η πρωτοτυπία τού δρώμενου ήταν ότι οι μαθητές κατάφεραν να μετατρέψουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε…. αυτοσχέδιο θεατράκι.
Το κλείσιμο τής εκδήλωσης έγινε στο υπαίθριο θέατρο τού Σχολείου μας, μέσα στη φύση, κάτω από τον λαμπρό ήλιο και την αρκετή ζέστη τού Ιουνίου...
Την ευθύνη τής εκδήλωσης είχαν οι δάσκαλοι κ. Νίκος Γρατσίας και Λυδία Αμπόνη.


Αγαπώ τη φύση - αγαπώ την πατρίδα μου
Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 οι μαθητές τής Δ΄2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού παρουσίασαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διαθεματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Αγαπώ τη φύση - αγαπώ την πατρίδα μου».
Σκοπός τού προγράμματος ήταν η κατανόηση τού σύνθετου γεωγραφικού χώρου τής χώρας μας στην ολότητά του, η καλλιέργεια τής γεωγραφικής αντίληψης, η κατανόηση των σχέσεων ζωής και πολιτισμού, η υιοθέτηση βασικών οικολογικών αρχών και η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.
Στο πρώτο μέρος τού προγράμματος οι μαθητές έγιναν μικροί ξεναγοί και ξενάγησαν τους γονείς τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Αρσακείων Ψυχικού, όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα αλλά και στην αγγλική, γαλλική και γερμανική…
Στη συνέχεια τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς στον αύλειο χώρου τού Μουσείου.
Στο δεύτερο μέρος τού προγράμματος οι μαθητές εγκαινίασαν το δικό τους "μουσείο" με έκθεση εικαστικών δημιουργιών την οποία επιμελήθηκε ο καθηγητή τους κ. Α. Στρατούδης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κεράσματα παραδοσιακών λιχουδιών από όλη την Ελλάδα.