Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η δρ Κατερίνα Γλέζου, καθηγήτρια Φυσικής - Πληροφορικής τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού συμμετέχει στο έργο “Ακαδημία Πλάτωνος: Η πολιτεία και ο πολίτης”, MIS:364499, τού υποέργου 1 “Εκπαίδευση ενηλίκων”, δράση 2 “Εξειδικευμένα προγράμματα για απόφοιτους Ανώτατης Εκπαίδευσης” ως διδάσκουσα τής θεματικής ενότητας "Εργαλεία Web 2.0".


Αφού επελέγη μέσα από το Ανοικτό Μητρώο Διδασκόντων τού έργου “Ακαδημία Πλάτωνος: Η πολιτεία και ο πολίτης”, η κ. Γλέζου ανέλαβε τη διδασκαλία τής θεματικής ενότητας "Εργαλεία Web 2.0" στα θεματικά πεδία: «Θεωρία τής Επιστήμης» και «Ιστορία των Μαθηματικών» σε δύο τμήματα αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η διδασκαλία περιελάμβανε δύο τρίωρα εργαστήρια βιωματικής μάθησης ανά τμήμα (Τετάρτη 22 και 29 Μαΐου, 19 και 26 Ιουνίου 2013, ώρες 17:30-20:30), όπου διαμορφώθηκε ένα ενεργό, συμμετοχικό και ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον μάθησης.
Στο πλαίσιο τής διδασκαλίας δημιουργήθηκε η ομάδα "Εργαλεία Web 2.0" (http://logogreekworld.ning.com/group/web-2-0) στο εκπαιδευτικό κοινωνικό δίκτυο "Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης" (http://logogreekworld.ning.com/) με σκοπό την ανάπτυξη τής επικοινωνίας, τής υποστήριξης και τής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευομένων και διδάσκουσας.
Η κ. Γλέζου επιμελήθηκε το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία και το εκπαιδευτικό υλικό τού σεμιναρίου σε συνεργασία με τον δρα Ευστάθιο Βέλτσο, εκπαιδευτικό υπεύθυνο των ανωτέρω θεματικών πεδίων.
Λίγα λόγια για το έργο:
Tο έργο “Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης” (http://www.plato-academy.gr/project/el) περιλαμβάνει σειρά εκπαιδευτικών και βιωματικών δράσεων που στοχεύουν στη διάνοιξη νέων δρόμων σκέψης και στοχασμού σε ζητήματα παγκόσμιου και διαχρονικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο τον ελληνικό πολιτισμό, σύγχρονο και ιστορικό.
Οι διαρκείς εξελίξεις στον ερευνητικό χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη τής τεχνολογίας, αλλά και οι πρόσφατες αλλαγές στην αγορά εργασίας συντέλεσαν στη δημιουργία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για απόφοιτους Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και να τους προσφέρουν τη δυνατότητα τής σε βάθος διείσδυσης στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.
Τα προγράμματα σκοπεύουν στη διαμόρφωση νέων επιστημόνων οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν εύρος θεμάτων (γνωσιολογικών, ηθικών, πρακτικών) που απασχολούν την πολιτεία και τους πολίτες. Οι απόφοιτοι εκπαιδεύονται ώστε να είναι ανοιχτοί στη διά βίου μάθηση και να μπορούν να επανατροφοδοτούν τα αποθέματα τής γνώσης τους.
Ειδικότερα τα προγράμματα καλύπτουν τα παρακάτω εννέα (9) θεματικά πεδία: Φιλοσοφία, Γλώσσα, Βιομηχανική Αρχαιολογία, Θεωρία τής Επιστήμης, Ιστορία των Μαθηματικών, Αρχαιολογία, Ιστορία, Τέχνη, Αρχιτεκτονική,
Κάθε θεματικό πεδίο περιλαμβάνει διαλέξεις, αλλά και ποικίλα workshops που επιτρέπουν στους εκπαιδευόμενους την πολύπλευρη και διαδραστική συμμετοχή τους.