Αρσάκεια Ιωαννίνων

Δύο μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, που συμμετείχαν σε διακρατικό διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου με θέμα την αριστοτελική ρήση «Η φιλία είναι μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», διακρίθηκαν με το 1ο και 3ο βραβείο.

Ειδικότερα, η Λαμπρινή Κλωνάρη θα λάβει τον Σεπτέμβριο το πρώτο βραβείο και η Καίτη Μπαλτά το τρίτο βραβείο.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2021 από το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας, που εδρεύει στο Μιλάνο, και το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο "ΤΗΜΕΝΟΣ", τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και έλαβε την έγκριση τού Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη τού διαγωνισμού, η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε γιατί η φιλία βοηθά ως αξία τον άνθρωπο να ολοκληρώνεται και στη συνέχεια να γίνεται πιο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με πρωτότυπο δοκίμιο μαθητές των τελευταίων τάξεων τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές Γυμνασίου και  μαθητές τής Α΄ τάξης Λυκείου των Νομών Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, και από την Ιταλία μαθητές όλων των τάξεων των ιταλικών κλασικών λυκείων στις περιοχές Βαρέζε και Μιλάνου.

Οι δύο μαθήτριες τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, υπό την καθοδήγηση τής φιλολόγου τους κ. Παρασκευής Χανδάνου, κέρδισαν δύο από τα τρία βραβεία ανάμεσα σε μαθητές  των ελληνικών Λυκείων.

Η μαθήτρια Λαμπρινή Κλωνάρη αναφέρει χαρακτηριστικά στο δοκίμιό της:

«Στις μέρες μας θα έλεγα πως η αληθινή φιλία είναι δυσεύρετη. Οι περισσότερες φιλίες βασίζονται περισσότερο στην σύμπτωση, παρά στην πρόθεση. 
[…] 
η αληθινή φιλία είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο νομίζουμε. Συχνά πιστεύουμε ότι ο αυτοέλεγχος προέρχεται από μέσα μας, αλλά πολλές από τις ενέργειές μας εξαρτώνται εξίσου από τους φίλους και την οικογένειά μας, όπως κι εμείς».


Και η μαθήτρια Καίτη Μπαλτά σημειώνει στο δικό της δοκίμιο:

«φίλοι είναι οι άνθρωποι που διακρίνουν την αλήθεια στην ψυχή μας, πέρα από την υποκρισία τής εποχής, πέρα από το κατεστημένο.
[…] φίλοι είναι εκείνοι που «αγκαλιάζουν» το σκοτάδι μας και χωρίς δισταγμό μάς συντροφεύουν σε κάθε όμορφη εμπειρία ή και σε κάθε δυσκολία, στην «τρέλα» μας και στην ηρεμία μας και στο κενό που πολλές φορές αισθανόμαστε. Οι φίλοι είναι οι λίγοι, οι εκλεκτοί, οι επίλεκτοι».