Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις τού Αρσακείου Ιωαννίνων οι 14οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες (Α.Ρ.Α.), από τις 4 έως 6 Μαρτίου 2023.

Κατά το τριήμερο που διήρκεσαν οι αγώνες συμμετείχαν 250 περίπου και μαθήτριες από όλα τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία (Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων), αλλά και 50 κριτές, εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι, σε μια δυναμική διά ζώσης επιστροφή των Ρητορικών Αγώνων, μετά από ένα διάστημα αναστολής και την περσινή διαδικτυακή διεξαγωγή τους κατά την περίοδο τής πανδημίας, συνεχίζοντας, έτσι, τη μακρά παράδοση τής αρσακειακής κοινότητας στην καλλιέργεια και προώθηση τής ρητορικής τέχνης.

Συγχρόνως, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Ιωάννινα και να συνδεθούν βιωματικά με την πλούσια ιστορία τους, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Κάστρο τής πόλης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή κ. Π. Μαυρόγιαννη και εκπαιδευτικούς τού Αρσακείου Ιωαννίνων.

Οι Τελικοί Αγώνες διεξήχθησαν με μεγάλη επισημότητα στο Μέγαρο τής Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, η Αντιπεριφερειάρχης και εξέχουσες προσωπικότητες τής επιστημονικής κοινότητας τής περιοχής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στους μαθητές μας η Επόπτρια των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η οποία τόνισε την παιδαγωγική σημασία τής συμμετοχής των μαθητών στους αγώνες.

Τα Αρσάκεια Λύκεια τού Ψυχικού εκπροσωπήθηκαν δυναμικά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή τού ελληνικού λόγου με μικτή ομάδα αποτελούμενη από 15 μαθητές και μαθήτριες, μέλη του ενιαίου Ομίλου Ρητορικής Τέχνης των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού (Α΄ Λύκειο, Β΄ Λύκειο, Αρσάκειο Γενικό Λύκειο).

Τα μέλη τής αποστολής έλαβαν μέρος σε όλα τα αγωνίσματα, αποσπώντας θετικά σχόλια για την παρουσία και το ήθος τους και επιτυγχάνοντας πλήθος διακρίσεων συνολικά.

Συγκεκριμένα, από το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού: 

Στο ατομικό αγώνισμα τού Αυθόρμητου Λόγου συμμετείχε ο μαθητής Αναστάσιος Κάκιας, φτάνοντας με επιτυχία στους ημιτελικούς και καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην κατάταξη των ομιλητών.

Στο ατομικό αγώνισμα τής Νοηματικής Ανάγνωσης συμμετείχε με αξιόλογη παρουσία η μαθήτρια Δόμνα- Ιωάννα Παπαδοπούλου, ενώ η μαθήτρια Ήλιδα-Δήμητρα Βάββα στον τελικό του αγωνίσματος κατέλαβε την 1η θέση.

Στο ατομικό αγώνισμα τού Προτρεπτικού Λόγου πήρε μέρος η μαθήτρια Κυριακή Καρτάνου, ενώ την 1η θέση στον τελικό κατέκτησε ο μαθητής Παναγιώτης Καραμέρος.

Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων έλαβαν μέρος, σε συνεργασία με μαθητές από τα υπόλοιπα Λύκεια τού Ψυχικού, οι μαθητές Κυριακή Καρτάνου, Ήλιδα-Δήμητρα Βάββα και Αναστάσιος Κάκιας, με την ομάδα των δύο τελευταίων να διεκδικεί την πρωτιά στον τελικό τού αγωνίσματος, ενώ, ταυτόχρονα, η μαθήτρια Ήλιδα-Δήμητρα Βάββα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές.

Τους μαθητές και μαθήτριες προετοίμασε η υπεύθυνη τού Ομίλου Ρητορικής Τέχνης για τα Λύκεια, φιλόλογος κ. Σπυριδούλα Δημητρακοπούλου σε συνεργασία με την εκπαιδεύτρια και απόφοιτο των Σχολείων μας κ. Μαρία- Αγγελική Γερασίμου, ενώ μαζί τους συνόδευσαν την αποστολή οι φιλόλογοι των Λυκείων μας κ. Δήμητρα Αγιασοφίτη και Μαρία Γραμματικού.

Διαβάστε εντυπώσεις των μαθητών μας:

«Η συμμετοχή μου στους 14ους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε μαθητές από όλα τα Αρσάκεια και να αγωνιστούμε μετά από τρία χρόνια καραντίνας. Ελπίζω να μπορώ να συμμετέχω κάθε χρονιά στη δραστηριότητα αυτή, γνωρίζοντας το περιβάλλον άλλων Αρσακείων Σχολείων, γιατί απέκτησα μια εμπειρία που θα αξιοποιήσω στο μέλλον.»
Καραμέρος ΠαναγιώτηςΑ΄ Λυκείου

«Οι ρητορικοί αγώνες ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ευχαριστούμε πολύ τα Αρσάκεια Σχολεία και ετοιμαζόμαστε να τα εκπροσωπήσουμε ξανά στους επόμενους αγώνες.»
Καρτάνου ΚυριακήΑ΄ Λυκείου

«Οι 14οι Α.Ρ.Α.: μπορεί για έναν τρίτο ο οποίος δεν έχει πάει ποτέ να ακούγεται κάτι τέλειο ή απλώς μια ευκαιρία να χάσει κάποιος μάθημα… Όμως, οι ρητορικοί αγώνες δεν είναι μόνο η ώρα που διαγωνίζεσαι, αλλά η συνολική προσπάθεια της ομάδας, το να χαίρεσαι τη στιγμή που βγαίνουν τα αποτελέσματα όλων, ακόμη, και αν εσύ δεν πέρασες… η εμψύχωση που έδινες στα άλλα παιδιά όταν διαγωνίζονταν ή όταν βοηθούσες ως χρονομέτρης. Οι ρητορικοί αγώνες ήταν ένα μεγάλο «πάρτι» λόγου, επιχειρημάτων, προτροπών, αυθόρμητων λόγων, νοηματικών αναγνώσεων αλλά και ανάμεικτων συναισθημάτων...Αντίο 14οι Α.Ρ.Α.! Δίνουμε ραντεβού για του χρόνου!»
Παπαδοπούλου Δόμνα-Ιωάννα, Α΄ Λυκείου