Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το πρώτο βραβείο στον εφετινό διαγωνισμό μετάφρασης τής Ευρωπαϊκή Επιτροπής “Juvenes Translatores” ("Νεαροί Μεταφραστές"), που διεξήχθη τον Δεκέμβριο 2023, στο Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού έλαβε η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης Ηρώ Ασημομύτη.

Η μετάφρασή της ξεχώρισε πρωτίστως για την ακρίβεια και την καλλιέπειά της, αλλά και για τις ευρηματικές μεταφραστικές λύσεις που προσέφερε. Ειδικότερα, ξεκινώντας από την χρήση τού λογοπαίγνιου «Νοημοσύνη ή παραφροσύνη», η Ηρώ κατάφερε με έναν ευφάνταστο τρόπο να αποδώσει στα Ελληνικά τον αγγλικό τίτλο “Αye, aye or my eye”, αποτυπώνοντας τόσο την εννοιολογική όσο και την υφολογική του ιδιαιτερότητα.

Επίσης, η ιδιαίτερη αλλά και ακριβής επιλογή των εκφράσεων, όπως «αναδιαμορφώνει μια προϋπάρχουσα βάση δεδομένων» (“mine databases”) ή «αναγκαίος είναι ο διάλογος» (“we need discussions”), ανέδειξε το κείμενο και απέδωσε με επιτυχία το ύφος και τη σημασία του. Στο σύνολό της η μετάφραση τής Ηρώς ήταν πολύ επιτυχημένη δεδομένου και τού περιορισμένου χρόνου που οι μαθητές είχαν στην διάθεση τους (μόλις 80 λεπτά).

Συγχαίρουμε την τελειόφοιτη μαθήτριά μας για την αρτιότητα τής μετάφρασής της!

Μπορείτε να πατήσετε εδώ για να δείτε το αγγλικό κείμενο και εδώ για τη μετάφραση της μαθήτριας.