Αρσάκεια Ιωαννίνων

Το Β΄ Αρσαάκειο Λύκειο Ψυχικού συνεχίζει την πρακτική που ξεκίνησε στην αρχή τού σχολικού έτους 2020-2021 καλώντας τη δρα Μαριλένα Καραμπατέα να μιλήσει διά ζώσης στους μαθητές τής Α΄ τάξης για την κοινωνία και τον πολιτισμό κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή.

Την Τρίτη 25 Μαΐου και την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 η κ. Καραμπατέα, μέλος τής Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τής Φ.Ε., χρησιμοποιώντας πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό στους διαδραστικούς πίνακες εξέτασε τους παράγοντες που διαμόρφωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά τής ελληνιστικής εποχής: από τη μια την εδραίωση τής απόλυτης μοναρχίας και τις συνεχείς συγκρούσεις των διαδόχων τού Μεγάλου Αλεξάνδρου και από την άλλη το ενδιαφέρον για τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στα γεγονότα που οδήγησαν στην εδραίωση τής ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Μεσόγειο. Επεσήμανε ότι οι Ρωμαίοι κατακτητές εκτίμησαν και σεβάστηκαν τα πολιτισμικά επιτεύγματα τόσο των ελληνιστικών βασιλείων όσο και των πνευματικά ακμαίων ελληνικών πόλεων, όπως ήταν η Αθήνα.

Τέλος, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από τη γλυπτική και αρχιτεκτονική των ρωμαϊκών χρόνων, παρουσίασε τη συγχώνευση στοιχείων τού πολιτισμού τής Δύσης και τής Ανατολής, γεγονός που αιτιολογεί γιατί ο πολιτισμός που διαμορφώθηκε αυτή την εποχή θεωρείται «οικουμενικός» και γιατί ονομάζεται «ελληνορωμαϊκός».


image001