Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η Διεθνής Ημέρα Αρχαιολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο τού Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα  εφέτος στις 16 Οκτωβρίου 2021.


Η ημέρα καθιερώθηκε το 2011 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία τού Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και με την πάροδο τού χρόνου επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Στόχος τού εορτασμού είναι πρωτίστως η ανάδειξη τού έργου των αρχαιολόγων και τήςσυνεισφοράς τής αρχαιολογίας στο κοινωνικό σύνολο.

Με αυτή την ευκαιρία, το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, διά τής Διευθύντριάς του δρος Νέλλης Παππά, απηύθυνε πρόσκληση στον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος τού ΔΣ τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη για να μιλήσει στους μαθητές τής Γ΄ τάξης σχετικά με την επιστήμη τής Αρχαιολογίας, αλλά και για τις επιπτώσεις τής κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά τού τόπου μας.

Ο κ. Λαμπρινουδάκης επισκέφθηκε διαδικτυακώς όλα τα τμήματα τής Γ΄τάξης, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021,  την 4η διδακτική ώρα, και μίλησε παρουσιάζοντας πλούσιο εποπτικό υλικό για την επιστήμη τής Αρχαιολογίας και τη σχέση της με άλλες επιστήμες.

Lamprinoudakis 2  labrin sciences small

Εν συνεχεία εστίασε στη σύνδεση των μνημείων με την ταυτότητα ενός λαού και στη συντήρηση-διατήρηση των μνημείων από την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα είδη φθοράς των μνημείων λόγω φυσικών καταστροφών με παραδείγματα από τον ελλαδικό χώρο, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης των επιπτώσεων τής κλιματικής αλλαγής στα μνημεία.

Τέλος, ο κ. Λαμπρινουδάκης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του ετέθησαν πάνω σε συναφή θέματα, καθώς οι μαθητές τής Γ΄ τάξης είχαν ολοκληρώσει την ενότητα «Φυσικό Περιβάλλον» στο μάθημα τής Νεοελληνικής Γλώσσας.

Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση του κ. Λαμπρινουδάκη.