Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, με αρχηγό τον κ. Θ. Κόκκοτα, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, η Α΄τάξη τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές λυκείου, με τίτλο «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα».



Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Όσο η μία βρισκόταν στο μουσείο, η άλλη περιηγείτο στα βασικά τοπόσημα τής περιοχής, όπως η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο ομώνυμος πεζόδρομος, ο ναός Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, το Δίπυλο, ο λόφος και το μνημείο Φιλοπάππου, η Πνύκα και η οδός Αποστόλου Παύλου. 

Ύστερα, στο μουσείο, οι μαθητές συνάντησαν τον ξεναγό, με τον οποίο περιηγήθηκαν στην οδό Τριπόδων στο χορηγικό μνημείο τού Λυσικράτη, το γνωστό ως «φανάρι του Διογένη», στα Αναφιώτικα, όπου τους μίλησε  για  την ηρωική πράξη των Ελλήνων Σάντα και Γλέζου να κατεβάσουν τη σβάστικα και να υψώσουν τη γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στον ναό τού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, τού 11ου αιώνα, και είδαν την καμπάνα που ήχησε όταν απελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους και αργότερα από τους Γερμανούς.

Τέλος, ξεναγήθηκαν στο μουσείο, στους χώρους με εκθέματα, όπως παλιά θρανία, κονδυλοφόροι, μελανοδοχεία, πλάκες, τιμωρίες, σάκες και ταγάρια, παλιές φωτογραφίες μαθητών ξυπόλητων, μαθητών με ποδιές, βιβλία σχολικά και παιχνίδια αλλοτινής εποχής.

Μαθητές τού τμήματος Α΄4 μοιράστηκαν μαζί μας τις εντυπώσεις τους.
Στη Μαρίνα άρεσε πολύ η εκδρομή γιατί ήταν διαδραστική και περιπατητική, στον Γιώργο έκανε εντύπωση το μουσείο, στην Ίριδα το ότι δεν πήγαμε μόνο σε ένα μουσείο, αλλά ότι εξερευνήσαμε διάφορα αξιοθέατα τής πόλης μας...