Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, ημέρα που τιμούμε τους νεκρούς τού Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως, το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού οργάνωσε εκδήλωση, στο Θέατρο των Σχολείων Ψυχικού, την οποία παρακολούθησαν διαδοχικά οι μαθητές τής Β΄, τής Α΄και, τέλος, τής Γ΄ τάξης.

Η Διευθύντρια κ. Νέλλη Παππά προλόγισε αναφερόμενη στο περιεχόμενο τής Ημέρας τού Ολοκαυτώματος και στην Άννα Φρανκ, που υπήρξε, λόγω τού ημερολογίου της και τού τραγικού χαμού της, εμβληματική φιγούρα των  Εβραίων που εξοντώθηκαν κατα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια συζήτησαν, ενώπιον των μαθητών, με τον φιλόλογο κ. Γιάννη Καργάκο, βασισμένοι σε πλούσιο ιστορικό υλικό που είχε επιμελώς συγκεντρώσει ο κ. Καργάκος και οργανώσει σε εύληπτη παρουσίαση, πάνω σε ποικίλες πτυχές τού Ολοκαυτώματος, ενώ οι μαθητές μπορούσαν να πάρουν τον λόγο για να θέσουν ερωτήματα στους συνομιλητές και να σχολιάσουν.

Η συζήτηση πλαισιώθηκε με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ταινίες και ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται γνωστά και άγνωστα δραματικά γεγονότα τού Ολοκαυτώματος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τραγική μοίρα τής ελληνικής εβραϊκής κοινότητας.

Η προσοχή των μαθητών ήταν τεταμένη, ενώ ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων συνέτεινε στον ουσιαστικό εορτασμό τής τόσο σημαντικής αυτής Παγκόσμιας Ημέρας.

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συνεχίζει συστηματικά την πρακτική τού εορτασμού Διεθνών Ημερών με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τους μαθητές του.
Η πρακτική βασίζεται σε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο συγκεντρώνουν και επιμελούνται εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και αξιοποιείται ποικιλοτρόπως τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και σε συλλογικές εκδηλώσεις μνήμης, που συνδέουν αναπόσπαστα το χτες με το σήμερα.

image001

Σελίδα από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, που βρήκε τραγικό θάνατο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945