Αρσάκεια Ιωαννίνων

Απόσπασμα από το περσινό μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία. Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας. Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.»

Το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη τη βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου) με σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Θρησκευτικών, της Γυμναστικής και των Ξένων Γλωσσών, αναγνωρίζοντας ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά μείζον παγκόσμιο πρόβλημα, που μάλιστα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, στις συνθήκες εγκλεισμού που επέβαλε το απαγορευτικό λόγω COVID.

Οι μαθητές όλων των τάξεων θα παρακολουθήσουν ειδικά βίντεο, θα επεξεργαστούν δημοσιογραφικά και άλλα κείμενα, θα συζητήσουν και θα εκφραστούν ποικιλότροπα πάνω στο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Το γενικότερο θέμα της βίας, άλλωστε, αποτελεί βασικό άξονα Σχεδίου Δράσης του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2021-2022 υπό τον γενικό τίτλο «Μάχομαι τη βία με κάθε τρόπο».

 afisa