Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες, το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού υποδέχθηκε, στο Θέατρο των Αρσακείων Ψυχικού, τον καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών και διευθυντή τού κέντρου Βαλκανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης κ. Όθωνα Αναστασάκη.

Ο κ. Αναστασάκης μίλησε στους μαθητές τής Γ΄τάξης και τού Ανθρωπιστικού Τμήματος τής Β΄ τάξης (τμήμα Π΄1), με θέμα «Διεθνής Γεωπολιτική-Ρωσοουκρανικό και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Μέσα από μια εποπτική προβολή, ο πολιτικός επιστήμονας ανέλυσε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τη σχέση Ουκρανίας - Ρωσίας και Ουκρανίας - Ευρώπης, το προφίλ τού Ρώσου ηγέτη Πούτιν, τις αιτίες τής διένεξης των δύο χωρών, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο αλλά και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Με εύστοχους ιστορικούς παραλληλισμούς και κουίζ, στα οποία συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές, ο κ. Αναστασάκης έδωσε σαφή εικόνα στο ακροατήριο για το τι διακυβεύεται στη ρωσοουκρανική κρίση και απάντησε εμπεριστατωμένα σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για την παρούσα συγκυρία, αλλά και για συναφή ιστορικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

Την ευθύνη για την οργάνωση τής ομιλίας και την πρόσκληση στον κ. Αναστασάκη είχε η φιλόλογος δρ Μαρία Βενετή σε συνεργασία με την Διεθύντρια κ. Νέλλη Παππά.