Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 επισκέφθηκε το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού η κ.Τζωρτζίνα Τσάγκα, υπεύθυνη τού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου “YouSmile”, το οποίο έχει δημιουργηθεί από "Το Χαμόγελο τού Παιδιού".

Η κ. Τσάγκα, κατόπιν συνεννόησης με τους πληροφορικούς κ. Δήμητρα Ραμπαούνη και Παντελή Χρήστου, μπήκε στο Εργαστήριο Πληροφορικής ανά τμήμα τής Β΄ τάξης για να μιλήσει με τους μαθητές.

Αρχικά έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις τού «Χαμόγελου του Παιδιού» και τις γραμμές βοήθειας που αυτό διαχειρίζεται.
Στη συνέχεια, μαζί με τους μαθητές, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο chat 1056 (πατήστε εδώ), με το οποίο μπορεί κάποιος να συνομιλήσει ηλεκτρονικά και ανώνυμα με τους ψυχολόγους τού «Χαμόγελου τού Παιδιού».

Συγκεκριμένα, οι μαθητές μαζί με την κ. Τσάγκα δημιούργησαν έναν υποθετικό χαρακτήρα (ψευδώνυμο και ηλικία) και έστησαν ένα σενάριο το οποίο μοιράστηκαν επιτόπου με τον ψυχολόγο τού chat.
Τα θέματα που διάλεξαν οι ίδιοι οι μαθητές κάθε τμήματος να μοιραστούν με τον ψυχολόγο ήταν η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση, το άγχος και οι εξαρτήσεις από ουσίες.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αμεσότητα που τους προσφέρει το εργαλείο και τις γρήγορες απαντήσεις που λάμβαναν από τον ψυχολόγο, ενώ, όπως σημείωσαν, το ότι είναι ανώνυμο και το ότι πληκτρολογείς αντί να μιλάς τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν πιο άνετα και να εκμυστηρευτούν κάτι που ενδεχομένως ντρέπονται ή δεν έχουν το θάρρος να μοιραστούν με κάποιον άλλο.

Η κ. Ραμπαούνη είχε την ευθύνη τής οργάνωσης τής όλης δραστηριότητας στο Εργαστήριο Πληροφορικής τού Σχολείου.

Το Σχολείο μας, στο πλαίσιο τής συνεργασίας του με το «Χαμόγελο τού Παιδιού», αλλά και τού σχεδίου δράσης βάσει τής εσωτερικής αξιολόγησης τής σχολικής μονάδας, οργανώνει συστηματικά δραστηριότητες σχετικές με την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας.