Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές των προχωρημένων τμημάτων Γαλλικών τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με καθηγήτριες τις κ. Β. Κοντού και Μ. Σερβετά, είχαν την ευκαιρία, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, να παρακολουθήσουν επί δύο διδακτικές ώρες, στο Θέατρο των Σχολείων, μια σημαντική εκδήλωση: δεκατέσσερεις συμμαθητές τους, μοιρασμένοι σε δύο ομάδες, παρουσίασαν, στα Γαλλικά, επιχειρήματα υπέρ και κατά τής πλήρους ελευθερίας στην έκφραση και στον Τύπο και συνομίλησαν για συναφή θέματα με την έγκριτη δημοσιογράφο τής τηλεόρασης και τού ραδιοφώνου τού ΣΚΑÏ κ. Έλενα Παπαδημητρίου.

Η δημοσιογράφος, που επισκέφθηκε το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, κατόπιν προσκλήσεως τής Διευθύντριας κ. Νέλλης Παππά, άκουσε προσεκτικά την επιχειρηματολογία των μαθητών, σχολίασε, συνομίλησε, μαζί τους και απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις τους που σχετίζονταν με το επάγγελμά της, τις δυσκολίες και τις χαρές τής εργασίας σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, τα όρια τής δημοσιογραφίας, τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία και αλλού.

Η κ. Παπαδημητρίου  εντυπωσίασε τους μαθητές με την αμεσότητα και την ειλικρίνειά της σε όλες τις ερωτήσεις. Μίλησε για τις σπουδές και τη σταδιοδρομία της, τα εμπόδια που συνάντησε και τα εμπόδια που ξεπέρασε έως ότου εκπληρώσει το όνειρό της να γίνει δημοσιογράφος.
Θέλησε, έτσι, να δώσει κίνητρο και ένα θετικό παράδειγμα στο μαθητικό ακροατήριο.

Οι μαθητές Ασημομύτη Ηρώ, Βάββα Ήλιδα-Δήμητρα, Βαβουράκη Ειρήνη, Βαφειάδη Λυδία, Κάκιας Αναστάσιος, Κάπος Σπυρίδων, Κωλέττα Μαρία, Μάη Δήμητρα, Μηνιωτάκη Ιωάννα, Παπαποστόλου Αδαμαντία, Παπαποστόλου Άννα, Σιγάλα Μαρία, Συρίου Μαρκέλλα και Φραγκούλη Μαρίνα προετοιμάστηκαν στην επεξεργασία τού θέματός τους στα Γαλλικά από την καθηγήτρια κ. Κατερίνα Τσιχλή, η οποία, με αφορμή την Εβδομάδα Γαλλοφωνίας, στα τέλη Μαρτίου 2022, θέλησε να δουλέψει με τους μαθητές πάνω σε ένα θέμα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, που απασχολεί πολύ και την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, λόγω τής οικονομικής, τής υγειονομικής, αλλά και τής πολεμικής κρίσης: τα όρια και τους περιορισμούς στην ελευθερία τής έκφρασης και τού Τύπου.

Βασική διαπίστωση των μαθητών ήταν ότι η ελευθερία έκφρασης συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο τής δημοκρατίας, ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα δίνουν πρωτόγνωρη δυνατότητα έκφρασης, ακόμη και σε ιδιώτες, αλλά και σε μειονοτικές και συχνά αδικημένες ομάδες ατόμων και, τέλος, ότι τα όρια στην ελευθερία έκφρασης και στον Τύπο πρέπει να τίθενται σε ένα πολύ αυστηρά καθορισμένο νομοθετικό και ηθικό πλαίσιο.

Τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης προλόγισε η Διευθύντρια κ. Νέλλη Παππά.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν τόσο η κ. Παππά όσο και η Συντονίστρια Γαλλικής Γλώσσας των Αρσακείων Σχολείων κ. Βασιλική Κοντού.