Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τού προγράμματος Επιχειρηματικότητας, οι μαθητές τής Γ΄5 τάξης τού τμήματος Οικονομίας και Πληροφορικής τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, συνέστησαν την εικονική επιχείρηση εικαστικών τεχνών “Animi Uniti - Iviαn”, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Δήμητρας Χατζηαγγελάκη.

Η εικονική αυτή επιχείρηση ιδρύθηκε τον Νοέμβριο τού 2021 ως Ανώνυμη Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών.
Τα προϊόντα της ήταν πίνακες ζωγραφικήςείδη ένδυσης και αξεσουάρ με σχέδια εμπνευσμένα από τα 200 χρόνια τού απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 και τους Γάλλους Φιλέλληνες που τον στήριξαν.

“Animi Uniti” σημαίνει "ενωμένες ψυχές" και παραπέμπει στη ψυχική σύνδεση των Ελλήνων και των Γάλλων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα τού 1821, που ενωμένοι σε μια ψυχή αγωνίστηκαν κατά των Οθωμανών.
“Iviαn” είναι τα αρχικά από τα ονόματα των μαθητριών-δημιουργών των ζωγραφικών έργων τής επιχείρησης Ήβης και Αναστασίας Παύλου.

Το όραμα τής εταιρείας “Animi Uniti - Iviαn” επικεντρώνεται σε τρεις αξίες:
1. Την προβολή και ανάδειξη τού απελευθερωτικού Αγώνα τής Ελλάδας και συγκεκριμένα των 200 χρόνων από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς και ταυτόχρονα την αλληλεγγύη των Γάλλων Φιλελλήνων.
2. Την προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού για την ενίσχυση τής οικονομίας, τόσο τής χώρας μας όσο και τής Ευρώπης.
3. Τη μετάδοση καλλιτεχνικής και ιστορικής παιδείας, που συνιστά ένα άριστο εκπαιδευτικό μέσο.

Μέσω τής δυναμικής παρουσίας τής “Animi Uniti - Iviαn” στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και τής συνεργασίας της με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας), η επιχείρηση προέβαλε το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό της έργο, διένειμε τα προϊόντα της και επικοινώνησε με αποτελεσματικό τρόπο την ελληνική και γαλλική πολιτιστική παιδεία.

Το σύνθημα τής εταιρείας είναι «Μαζί ενωμένοι, πάντα ελεύθεροι και ευτυχισμένοι». Το "μαζί" παραπέμπει στους Έλληνες και τους Γάλλους και τη δυνατή φιλία που τους ενώνει.

Το αρχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, συνολικού ύψους 1.000 ευρώ, χρησιμοποιήθηκε ως κεφάλαιο κίνησης για τη δημιουργία τής “Animi Uniti - Iviαn”, τη χρήση των απαραίτητων ψηφιακών εργαλείων, καθώς και για το υλικό προώθησης.

Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 3.600 ευρώ. Η εταιρεία υπερέβη το νεκρό σημείο, με σταθερά αυξανόμενα έσοδα, που προήλθαν κυρίως από τις πωλήσεις των προϊόντων και κάλυψαν πλήρως τα έξοδα δημιουργίας της. Σημαντικός αριθμός χορηγών στήριξαν την προσπάθεια επικοινωνιακά, οικονομικά αλλά και σε είδος.

Τα κέρδη τής επιχείρησης διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ορόσημα τής εικονικής επιχείρησης εικαστικών τεχνών:
1. η παραγωγή και η πώληση 300 έργων
2. η εξασφάλιση χορηγιών από ιδιωτικές εταιρείες
3. η παρουσίαση των προϊόντων της σε δύο εκθέσεις, στον χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας («Γαλλική Πρεσβεία Ελλάδας»), διάρκειας μίας εβδομάδας

Τα πιστεύω, που συνιστούν και τις αξίες τής εταιρείας, επικεντρώνονται:
- στον πολιτισμό και τις ελληνικές αξίες (ελευθερία, ισότητα, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αλληλεγγύη)
- στον άνθρωπο και την ελληνογαλλική φιλία  
- στον διαπολιτισμικό διάλογο
- στην ανθρωπιστική και πολιτιστική παιδεία, ως το μοναδικό μέσο ανάπτυξης όλων των λαών.

Η τέχνη που εμπνέεται από τον αγώνα τής απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό και η ελληνογαλλική φιλία υπηρετεί και προωθεί τον πολιτισμό. 

Οι μαθητές/-τριες με δημοκρατικό τρόπο εξέλεξαν το διοικητικό συμβούλιο τής εταιρείας, τον γενικό διευθυντή και τους διευθυντές, τους υποδιευθυντές και τα μέλη τού κάθε τμήματος τής εικονικής επιχείρησης:
Πρόεδρος: Γεώργιος Ρήγας
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Σακαρέλος
Μέλος: Βασίλειος Σκόνδρας-Γλέζος
Γενικός Διευθυντής: Ευάγγελος Στάικος
Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων: Κωνσταντίνος-Άγγελος Κάππος
Υποδιευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων: Κωνσταντίνος Κανελλάκης
Διευθύντρια Παραγωγής και Ανάπτυξης: Αναστασία Παύλου
Διευθύντρια Παραγωγής / Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού: Ήβη Παύλου
Υποδιευθύντρια Παραγωγής / Υπεύθυνη Ιστορικής Μελέτης και Πληροφόρησης: Μάρθα Κουρογένη
Διευθύντρια Ιστορικής Έρευνας και Πολιτιστικής Διαχείρισης: Ευαγγελία Μπάλιου
Διευθύντρια Μarketing: Αρετή Πηχιών
Υποδιευθύντρια Μarketing: Μαρία-Αναστασία Παπαδημητροπούλου
Διευθύντρια Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων: Μαρία-Περσεφόνη Τσιφλή
Υποδιευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων: Κωνσταντίνα Μάστορη
Διευθυντής Πωλήσεων: Έκτωρ-Τζων Χάμφρις-Μουρτζούκος
Υποδιευθυντές Πωλήσεων: Κέβιν Οσμάνι
Βοηθός Πωλήσεων: Γεράσιμος Ζαπάντης
Διευθύντρια Οικονομικών: Αικατερίνη Καραχρήστου
Υποδιευθύντρια Οικονομικών: Ηλέκτρα Κοκκώνη.

Οι μαθητές/-τριες διδάχθηκαν τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης, τις αρμοδιότητες κάθε τμήματος και τη σημασία, καθώς και τον τρόπο σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), βάσει τού βιβλίου «Οικονομική Μαθηματική Επιχείρηση» τής καθηγήτριάς τους κ. Δήμητρας Χατζηαγγελάκη, που έχει βραβευθεί από τον Θεσμό Aριστείας τού ΥΠΑΙΘ.