Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι επισκέψεις τού μηνός Δεκεμβρίου 2022 αφιερώθηκαν με απόφαση τού Συλλόγου Διδασκόντων τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στην παρακολούθηση από τους μαθητές και τις μαθήτριες τής Α΄και Β΄τάξης, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, βραβευμένων ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών, που αναφέρονται σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και συνδυάζονται με εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για εφήβους.

Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄τάξης παρακολούθησαν, στον ειδικό χώρο τού Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, την προβολή τής βραβευμένης ταινίας “Passage to Europe” "("Καλημέρα κύριε Φώτη"), παραγωγής 2019, τής Δήμητρας Κουζή (πρόγραμμα "Kinderdocs").

Η ταινία αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά και στην επιτυχημένη προσπάθεια ενός δασκάλου να χειριστεί μια τάξη με μαθητές και μαθήτριες διαφόρων εθνικοτήτων και προελεύσεων στο κέντρο τής Αθήνας.
Όπως αναφέρεται και στην παρουσίαση τής ταινίας, ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα δημοτικό σχολείο στην Πλατεία Βάθη.

Η πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων και η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον κ. Φώτη να αναπτύξει τη δική του διδακτική πρακτική μέσα από τον συγκερασμό παραστατικών τεχνών, λογοτεχνίας και μουσικής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄άξης μετέβησαν πεζή στον Κινηματογράφο Αβάνα, οδός Λυκούργου 5, Χαλάνδρι, όπου παρακολούθησαν την προβολή τής βραβευμένης ταινίας «Τα όριά μας», παραγωγής 2020, τού Δημήτρη Γιατζουζάκη.

Η ταινία αναφέρεται στον Παραολυμπιονίκη Γιάννη Χατζήμπεη και, όπως αναφέρεται σε κριτική, «βλέπουμε έναν αθλητή με αναπηρία τον Γ. Χατζήμπεη να πηγαίνει τα δυο παιδιά του να τρέξουν σε έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου, όπου και θυμάται τον πιο δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ποτέ, ένα "IRONMAN": μια από τις πιο εξαντλητικές ψυχοσωματικές δοκιμασίες που μπορεί ν’ αντέξει κανείς σε μια μέρα.»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μίλησαν με τον ίδιο τον κ. Χατζήμπεη, ο οποίος ήρθε στον κινηματογράφο για να συζητήσει μαζί τους και να τους εμφυσήσει θεμελιώδεις αξίες, όπως την αξία τής φιλίας, τής οικογένειας, τού αθλητισμού, τής προσπάθειας και τής διαφορετικότητας.