Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ τής Μαρίας Ηλιού «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896» στον κινηματογράφο Cinemax, στη λεωφόρο Κηφισίας.

Οι μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον είδαν όψεις τής πόλης τους, τής Αθήνας, από τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Τους έκανε εντύπωση ότι γύρω από τα Ανάκτορα, σημερινή Βουλή, υπήρχαν μόνο σπίτια χαμηλά με κεραμοσκεπές, αλλά και μια εικόνα τού Φαλήρου με ένα υποτυπώδες καφενείο στην παραλία και πίσω, μέχρι τον Υμηττό, έρημος τόπος.

Είχε μεγάλο ενδιαφέρον η εξιστόρηση τής προσπάθειας των μόλις απελευθερωμένων Ελλήνων να φτιάξουν μια πρωτεύουσα αντάξια των άλλων ευρωπαϊκών. Η αναφορά στη συνεισφορά πλουσίων ομογενών ήταν συγκινητική.

Χειροκρότησε, βέβαια, όλη η αίθουσα όταν ακούστηκε πως το πρώτο σχολείο για κορίτσια σε όλη την Ευρώπη ήταν το Αρσάκειο.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.: Αντωνόπουλος Δημήτρης, Παπαθανασίου Αχιλλέας, Χατζηαγγελάκη Δήμητρα, Βαβέτση Χρυσάνθη, Κόκκοτας Θεόδωρος, Χαλκιαδάκης Παναγιώτης, Δεσποτόπουλος Γεώργιος, Καργάκος Ιωάννης. Την πρωτοβουλία και την ευθύνη για την οργάνωση τής προβολής, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού, είχε η Διευθύντρια τού Σχολείου Ψυχικού κ. Νέλλη Παππά.