Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στις 16 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές/-τριες τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη.

Είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα έδρανα τού Μεγάρου τής Παλαιάς Βουλής, που αποτέλεσε την πρώτη μόνιμη στέγη τού Ελληνικού Κοινοβουλίου, και οικοδομήθηκε σε σχέδια τού Γάλλου αρχιτέκτονα François Boulanger.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην έκθεση που δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση τού ΄21.

Ενημερώθηκαν για τις συνθήκες προετοιμασίας και τους πρωταγωνιστές τής επανάστασης, διαπίστωσαν τον αντίκτυπο τού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην Ευρώπη και κατανόησαν την καθοριστική συμβολή των Φιλελλήνων που, με την πολυποίκιλη δράση τους, ενίσχυσαν την προσπάθεια των Ελλήνων αγωνιστών.

Κατόπιν οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν την αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή περιοδική έκθεση τού Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου και ήρθαν σε επαφή με φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα, αποσπάσματα ημερολογίων και δημοσιεύματα τού Τύπου σχετικά με την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και την τραγική έκβαση τής εκστρατείας.

Ακόμη, διάβασαν αυθεντικές μαρτυρίες από στρατιώτες, πολιτικά πρόσωπα και πρόσφυγες.

Επιστρέφοντας στην αίθουσα συνεδριάσεων τής Παλαιάς Βουλής, όπου διαδραματίστηκε το τελευταίο κεφάλαιο τής καταστροφής, η Δίκη των Έξι, είδαν τα πρωτότυπα σχέδια τού Περικλή Βυζάντιου.

Μετά την αποχώρηση από το μουσείο, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν, συνοδία των καθηγητών τους, στο Θησείο και το Μοναστηράκι, για να αποφορτιστούν από την καθημερινή πίεση τού σχολικού προγράμματος.