Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο προετοιμασίας μαθητικής εκδήλωσης για τα εκατό χρόνια από την υπογραφή τής Συνθήκης τής Λωζάννης, οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Ασημομύτη Ηρώ και Κατσούνη Σταυρούλα πήραν συνέντευξη από τον σμήναρχο τής Πολεμικής Αεροπορίας κ. Γιώργο Μαυρίδη.

Ο κ. Μαυρίδης ήρθε με την στολή τού ιπταμένου στον φιλόξενο χώρο τής Βιβλιοθήκης των Σχολείων και δέχθηκε ποικίλες ερωτήσεις από τις μαθήτριες.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν στην εκπαίδευσή του στη Σχολή Ικάρων, στις αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών, στα συναισθήματά του σχετικά με τις αναχαιτίσεις, στην καριέρα του στην Πολεμική Αεροπορία, συμβουλές προς μελλοντικούς πιλότους, αλλά και στην άποψή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. σμήναρχος, πατέρας μαθήτριας τού Σχολείου, απάντησε με σαφήνεια, ηρεμία και γλυκύτητα σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητριών.

Η συνέντευξη, που διοργανώθηκε και βιντεοσκοπήθηκε με τη βοήθεια τού φιλολόγου κ. Γιάννη Καργάκου, θα προβληθεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Θέατρο των Σχολείων.

Ακολουθούν εντυπώσεις των δύο μαθητριών που ανέλαβαν τον ρόλο δημοσιογράφου:

«Η συνέντευξη με τον πιλότο τής Πολεμικής Αεροπορίας αποτέλεσε για εμένα μια πολύ σημαντική εμπειρία και ένα μάθημα ζωής. Από τη συζήτηση που έγινε, σχημάτισα πληρέστερη εικόνα τής προσπάθειας που καταβάλλουν οι ένοπλες δυνάμεις τού τόπου μας να αποτρέψουν τις επεκτατικές τάσεις των Τούρκων, διακινδυνεύοντας καθημερινά την ίδια τους τη ζωή, απαντώντας στις συνεχείς παραβιάσεις τού εθνικού εναερίου χώρου μας. Θεωρώ πως όλοι μας πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από την αγάπη αυτών των ανθρώπων για την πατρίδα και το υψηλό φρόνημα με το οποίο αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις. Χαίρομαι πραγματικά που μού δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με έναν αξιωματικό που υπηρετεί την πατρίδα μας με πίστη και αφοσίωση.»
Σταυρούλα Κατσούνη (Β΄2 τάξη)

«Από τη συνέντευξη με τον κ. Μαυρίδη συνειδητοποίησα πόσο ήρεμος, συγκροτημένος και γλυκομίλητος είναι ένας άνθρωπος που καθημερινά έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο. Σκέφτομαι επίσης πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο· άνθρωποι σαν τον κ. Μαυρίδη θα πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους στα «δύσκολα», ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή τους όσο και τη χώρα. Αισθάνομαι περήφανη που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν τέτοιο άνθρωπο, έναν άνθρωπο που φυλάει με αυταπάρνηση τα σύνορα τής πατρίδας μας.»
Ηρώ Ασημομύτη (Β΄1 τάξη)