Αρσάκεια Ιωαννίνων

Μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού συμμετείχαν στην Ημέρα Φυσικών Επιστημών τής Φ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023 στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, παρουσίασαν πειράματα Χημείας με υπεύθυνο καθηγητή τον χημικό κ. Βαγγέλη Ζεβόλη. Η πρώτη ομάδα με μαθητές Α΄ τάξης παρουσίασε το πείραμα «Τα σίδερα που ματώνουν» και η δεύτερη με μαθητές Β΄ τάξης το πείραμα «Οι χημικοί καθρέφτες».

Παράλληλα στον τομέα τής Φυσικής, με υπεύθυνο καθηγητή τον φυσικό κ. Λευτέρη Πολίτη, οι μαθητές πραγματοποιίησαν πείραμα οριζόντιας βολής με τη βοήθεια πλακέτας προγραμματισμού Arduino, με σκοπό η διαδικασία τού πειράματος να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, να εξελίσσεται ακόμα πιο γρήγορα προκειμένου να την εκτελούν όλο και περισσότεροι μαθητές.

Τέλος, πέρα και παράλληλα από τα πειράματα, ομάδες μαθητών από όλα τα Αρσάκεια Σχολεία διαγωνίστηκαν σε κουίζ γνώσεων στις Θετικές Επιστήμες.

Υπεύθυνοι για το κουίζ αλλά και για την υλοποίησή του από άποψη προγραμματισμού ήταν οι φυσικοί κ. Γιάννης Πουλόπουλος και Παναγιώτης Χαλκιαδάκης.
Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των δύο παρασκευαστριών των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού κ. Αθηνάς Δεληγιάννη και Μαριάννας Αθανασάκου.

Όλοι οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα πειράματα που είχαν αναλάβει, το θεωρητικό τους υπόβαθρο, τη σωστή εκτέλεσή τους και τις εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή. Έτσι με τη συμμετοχή τους στην Ημέρα Φυσικών Επιστημών είδαν ότι η πρακτική εφαρμογή των κανόνων των Φυσικών επιστημών είναι κάτι απλό και άμεσο που συμβαίνει στο περιβάλλον που ζουν και όχι κάτι μακρινό και θεωρητικό.

Από την οπτική των παιδιών που συμμετείχαν, η μαθήτρια τής Α΄3 τάξης Σοφία Μητρατζά αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τη συμμετοχή μου στην ημέρα Φυσικών Επιστημών κατάλαβα τη σημασία τής πειραματικής διαδικασίας σε διαφόρους τομείς δραστηριοτήτων τής καθημερινότητας. Είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ την αναγκαιότητα τής προετοιμασίας ενός πειράματος για τη σωστή διεξαγωγή του, καθώς και να ζήσω την εμπειρία μιας ιδιαίτερης συνεργασίας με τους συμμαθητές μου. Ήταν μια ξεχωριστή διοργάνωση, πολύ καλά οργανωμένη, με ποικίλες θεματικές ενότητες, που θεωρώ πως πέτυχε τον σκοπό της.»