Αρσάκεια Ιωαννίνων

Για 19η φορά διοργανώθηκε η ημερίδα “Masterclass” από το Τμήμα Φυσικής τού ΕΚΠΑ, και το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού έδωσε το παρών, με υπεύθυνο καθηγητή Φυσικής τον κ. Λευτέρη Πολίτη και με τους μαθητές Ιωαννίδη Γαβριήλ (Γ΄ τάξη) και Παπαποστόλου Αδαμαντία, Παπαποστόλου Άννα, Κυβέλλο Αντώνη και Βάββα Ήλιδα (Β΄ τάξη).

Η ημερίδα αυτή έχει σκοπό να εντάξει τους μαθητές σταδιακά στον γοητευτικό και ιδιαίτερο κόσμο τής προχωρημένης Φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων και γενικότερα τής θεωρητικής Φυσικής.

Οι μαθητές, από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, παρακολούθησαν σειρά διαλέξεων από ενεργούς καθηγητές τού Τμήματος Φυσικής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εργαστήριο όπου ανέλυσαν και επεξεργάστηκαν δεδομένα από το διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN, με σκοπό να κατανοήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο εντοπίζουμε και στην συνέχεια ανακαλύπτουμε νέα σωμάτια και, άρα, διευρύνουμε τα όρια τής υπάρχουσας Φυσικής τού στάνταρ μοντέλου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνεδρίαση με άλλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όπως τής Θεσσαλονίκης, τής Κρήτης, τής Αρμενίας, καθώς και τού CERN, όπου σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα αυτά.

Οι μαθητές έδειξαν από την αρχή μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν στο έπακρο κατά τη διάρκεια τής πρακτικής, μαθαίνοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και, το πιο σημαντικό, παίρνοντας μια ουσιαστική γνώση για το τι μελετάνε και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι ερευνητές στο εργαστήριο τού CERN στον τομέα των στοιχειωδών σωματιδίων.

image001