Αρσάκεια Ιωαννίνων

Έναυσμα για τη συμμετοχή μαθητών τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στην υλοποίηση μιας ταινίας μικρού μήκους για τον μικρασιατικό πολιτισμό, με τίτλο «Μνήμη Μικρασιατικού πολιτισμού», αποτέλεσαν τα αυτοβιογραφικά βιβλία τού Μικρασιάτη χρυσοχόου Γεωργίου-Θεοφάνους Κατραμόπουλου  ''Σμύρνη μου αγαπημένη'', ''Ανάμεσα σε δυο Πατρίδες'', ''Η Σμύρνη των Σμυρνιών" και, κυρίως, ο αγώνας του, τόσο να επιβιώσει όσο και να μεταφέρει υπό αντίξοες συνθήκες την τέχνη του στην Αθήνα. Εδώ, και συγκεκριμένα στην οδό Περικλέους 40, θα την υπηρετήσει πιστά μέχρι τα ενενήντα του χρόνια.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση των βιβλίων οι μαθητές, με τη συνοδία των εκπαιδευτικών, επισκέφθηκαν το Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη και, συγκεκριμένα, το εργαστήριο μεταλλοτεχνίας, όπου και βιντεοσκόπησαν την κατασκευή κοσμημάτων με παραδοσιακές τεχνικές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η μικρασιατική. Στις τεχνικές τούς εισήγαγε ο υπεύθυνος για το εκπαιδευτικό μέρος κ. Βύρωνας Βαφειάδης.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μαθητών, στη βιβλιοθήκη, με τον κ. Θεόδωρο Κοντάρα, φιλόλογο και λαογράφο, υπεύθυνο τού Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και έγινε μια διαφωτιστική συζήτηση για την τέχνη τής χρυσοχοΐας στη Σμύρνη, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και ενσωματώθηκε στο υπόλοιπο υλικό τής εργασίας.

Στην ταινία αξιοποιήθηκε και φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μουσείο Μπενάκη, όπου ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τα 200 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Η ταινία μικρού μήκουε προβλήθηκε, στις 4-5 Απριλίου 2023, στο 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Σοφία Ραπτάκη, Παναγιώτης Χαλκιαδάκης και Γιάννης Πουλόπουλος.

Συμμετείχαν οι μαθητές: Ασημομύτη Ηρώ, Γαβράς Παναγιώτης, Μπότσαρης Μιχάλης και Μπουκάνου Ιωάννα.